Comisia Europeană este pregătită să declanșeze în perioada următoare noul mecanism de condiționare a acordării de fonduri europene de respectarea statului de drept, a declarat joi seara vicepreședinta executivului european, Vera Jourova, citată de Le Figaro.
Acest mecanism, care a intrat în vigoare în ianuarie, este suficient de „matur pentru a fi utilizat”, a declarat comisarul ceh, fără a preciza ce țări ar putea fi vizate. Declanșarea acestei proceduri ar putea avea loc la sfârșitul lui octombrie, au precizat surse europene.
Ungaria ar putea fi una dintre țările vizate, în condițiile în care Bruxellesul reproșează de mult timp Budapestei o lipsă de transparență în atribuirea licitațiilor publice, o luptă insuficientă în combaterea corupției și lipsa de independență a justiției. Comisia Europeană se află sub presiunea eurodeputaților, care au amenințat cu un recurs în fața justiției europene dacă nu aplică rapid această procedură de condiționalitate care poate conduce la suspendarea sau reducerea fondurilor europene.
Ungria, ca și Polonia – altă țară aflată în vizorul Bruxellesului pentru nerespectarea independenței justiției – nu au încă aprobate planurile de relansare. Aceste planuri ar putea fi validate cu condiția unor angajamente legate de respectarea statului de drept care să condiționeze alocarea fondurilor, începând cu noimbrie, au precizat surse europene.
Prevăzut pentru a proteja bugetul european, mecanismul de condiționalitate este rodul unui compromis dificil atins la sfârșitul lui 2020. Acesta permite Uniunii Europene să suspende sau să restrângă accesul la finanțări europene dacă un stat membru încalcă principiile statului de drept (luptă împotriva corupției, independența justiției etc).
Ca primă etapă a acestei proceduri, Comisia trimite o notificare statului în discuție. Acesta are la dispoziție un interval pentru a răspunde, după care Comisia poate propune Consiliului, care reprezintă statele membre, să suspende sau să reducă, cu o majoritatea calificată, alocarea de fonduri europene.
Budapesta și Varșovia, care constestă legalitatea mecanismului, au introdus un recurs în fața Curții de justiție a UE pentru a-l invalida. O audiere este prevăzută în 11 și 12 octombrie iar o decizie nu este așteptată înainte de mai multe luni.