Medicamentul companiei Novo Nordisk pentru scăderea în greutate, Wegovy, a fost lansat în Germania, prima mare piață din UE

Redacția iul. 30, 2023 0 comentarii
novo nordisk

Compania farmaceutică multinațională daneză Novo Nordisk a lansat medicamentul de succes pentru pierderea în greutate Wegovy în Germania, prima sa mare piață europeană, în speranța că germanii vor plăti sute de euro din buzunar pentru un medicament pe care planurile de asigurări publice de sănătate nu îl pot acoperi până acum, scrie Reuters.

Medicamentul, care s-a demonstrat că îi ajută pe pacienți să reducă greutatea corporală cu aproximativ 15% atunci când este utilizat împreună cu exerciții fizice și modificări ale stilului de viață, este deja disponibil în Statele Unite, dar în Europa este deocamdată în vânzare doar pe piețele mici din Norvegia și Danemarca.

Prețul acțiunilor producătorului danez de medicamente a crescut de peste două ori în cei doi ani de la debutul medicamentului, transformând Novo în a doua cea mai valoroasă companie listată la bursă din Europa, după LVMH.

Medicii și pacienții din Germania au declarat pentru Reuters că anticipează o cerere mare pentru injecțiile săptămânale, mulți pacienți fiind pregătiți să își asume costurile, care încep de la 170 de euro pe lună și ajung la peste 300 de euro pe măsură ce tratamentul necesită creșterea dozei.

Planurile publice de asigurări de sănătate, care acoperă aproximativ 90% dintre germani, nu vor achita factura, în temeiul unei legi vechi de zeci de ani care le interzice să acopere medicamentele pentru slăbit.

Pentru cei 10% dintre germanii care au asigurare privată de sănătate, acoperirea va varia. Dintre principalii furnizori, Allianz spune că va plăti dacă un medic diagnostichează o nevoie medicală, în timp ce Debeka a declarat că planurile sale exclud tratamentele pentru pierderea în greutate.

Apărătorii pacienților și medicii au salutat sosirea Wegovy în Germania, unde 18,5% dintre adulți sunt obezi, peste media Uniunii Europene de 16%.

Institutul Robert Koch, agenția de stat pentru sănătate publică din Germania, afirmă că bolile legate de excesul de greutate corporală reprezintă o povară considerabilă pentru sistemele de sănătate și de securitate socială.

Novo își mărește producția pentru a satisface cererea în creștere în Statele Unite, unde medicamentul se vinde cu până la 1.350 de dolari pe lună. Aceasta spune că va monitoriza îndeaproape prescripțiile în Germania pentru a asigura accesul persoanelor cu obezitate, dar nu poate exclude întârzieri în aprovizionare.

În Germania, Wegovy va fi administrat cu același stilou injector folosit în Norvegia și Danemarca, diferit de cel folosit în Statele Unite, pentru a evita probleme în aprovizionarea de acolo.

Introducerea Wegovy în Germania va stârni dezbateri într-o națiune în care sistemul de sănătate a tratat adesea obezitatea ca pe o alegere de stil de viață mai degrabă decât ca pe o boală cronică. Medicii spun că mulți germani care caută să slăbească au folosit deja Ozempic, un medicament pentru diabet zaharat produs tot de Novo, care este o versiune cu doze mai mici din același ingredient ca și Wegovy.

Medicii s-au îngrijorat că rezervele ar putea fi solicitate de persoanele care nu sunt obeze și care caută rețete “din vanitate” – o îngrijorare reflectată într-o declarație a Novo de la jumătatea lunii iulie în care se spunea că medicii ar trebui să “prescrie în mod responsabil”.

Sursa foto: Flick/IDF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *