Mediul de afaceri, despre impactul în România al războiului din Ucraina: Consumul a frânat brusc, e posibil să ne confruntăm cu recesiune. Industria auto va avea de suferit

FABRICA FORD Fabrica Ford din Craiova Inquam Photos / Bogdan Danescu

Războiul din Ucraina a frânat brusc consumul din România și ar putea duce la o recesiune, urmând să fie sectoare cruciale care vor avea de suferit, precum cel auto, avertizează Organizaţia Patronală Concordia, care reunește unele dintre cele mai mari companii din România.

Premierul Nicolae Ciucă a discutat miercuri cu mediul de afaceri, într-o reuniune în format hibrid, despre impactul războiului din Ucraina și provocările cu care se confruntă economia românească.

Radu Burnete, director executiv Concordia, a prezentat câteva dintre punctele vulnerabile identificate în discuțiile cu cele 14 federații membre Concordia, dar și cu mai mulți economiști: 

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
  • Consumul a frânat brusc, asta este ceea ne spun membri noștri din marile rețele de retail non-alimentar sau din industria hotelieră. Este de altfel ceea ce auzim și de la alte confederații din Europa. Am pornit anul cu o prognoză de 4.2% creștere economică, dar în clipa de față trebuie să fim conștienți că e posibil să ne confruntăm cu o recesiune sau într-un caz bun cu o creștere mult mai mică.
  • Ne așteptăm ca inflația să rămână o problemă și din ceea ce ne spun membri noștri că văd în lanțurile de aprovizionare, dar știm că aici BNR se uită cu atenție și vor lua măsurile potrivite. 
  • Sunt sectoare care vor avea de suferit din cauza războiului și a restricțiilor, industria auto este doar un exemplu, dar unul crucial pentru România având în vedere cât de importantă este ca număr de angajați și ce contribuție are la exporturi. La nivel European industria se va confrunta cu probleme datorită lipsei unor materii prime sau componente din Rusia și Ucraina, dar sperăm ca el să poată fi substituite repede.
  • România a intrat în această nouă criză cu un deficit de competitivitate în regiune. Firmele noastre concurează din ce în ce mai greu altele din Europa de SE. Mai mult, Cehia, Polonia, Ungaria au avut programe de înlocuire a locurilor de muncă și industriilor cu valoare adăugată mică, în timp ce România nu. Timpul să acționăm aici era deja ieri.
  • Deficitul de competitivitate este agravat și felul în care am ales să adresăm criza energetică. Toate celelalte țări își subvenționează companiile puternic, iar România ar trebui să adopte măsuri similare. Este nevoie de subvenții țintite către companii, nu neapărat de intervenții masive în prețuri. Consumatorii casnici trebuie și ei ajutați în mod simplu și direct cu vouchere.   
  • Trebuie accelerate toate axele și liniile din PNRR, Fondul de Tranziție Justă și cadrul multianual 2021-2027 astfel încât să aibă prioritate investițiile în energie regenerabilă și eficiență energetică. Fondurile europene acoperă multe fronturi importante, dar acesta a devenit vital”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: