Mediul de afaceri vrea să pună umărul din Iași și Republica Moldova la reconstrucția Ucrainei

Forum economic trilateral Romania Republica Moldova Ucraina

Afacerile din orașul Iași și din Republica Moldova vor să pună umărul la reconstrucția Ucrainei, inclusiv prin includerea statului în diverse proiecte comune deja existente între România și Republica Moldova, au declarat numeroși antreprenori locali, diplomați, dar și oficiali ai statului și ai mediului academic prezenți vineri, 25 octombrie, la o primă întâlnire regională între România-Republica Moldova și Ucraina în cadrul Forumului Economic Trilateral pentru Afaceri și Reconstrucția Ucrainei, ce a avut loc la Palatul Culturii din Iași.

Forumul și-a propus să identifice prioritățile pe care și le propun cele trei state participante, stimularea relațiilor de afaceri, promovarea Iașului ca centru regional strategic și consolidarea relațiilor bilaterale, respectiv extinderea acestora prin includerea Ucrainei în diverse proiecte comune deja existente între România și Republica Moldova.

Willemijn Van Haaften, ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în România, a declarat că reconstrucția Ucrainei nu poate fi realizată fără mobilizarea de investiții private. „Implicarea sectorului privat în eforturile de reconstrucție și recuperare este esențială pentru a asigura o reziliență și o creștere durabilă pe termen lung în cadrul Ucrainei. Comunitatea de afaceri olandeză este activă. Poate contribui. Are cunoștințe și expertiză în domenii precum agricultura, sănătatea și apa”, a spus ea.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ambasadoarea a precizat că guvernul Olandei oferă instrumente de sprijin care sunt deschise pentru companiile din Olanda, dar și pentru companiile care doresc să opereze în Ucraina sau care sunt deja acolo, inclusiv companii care sunt deja active în România. „Cred că aceste companii, iar numărul lor este destul de mare în Iași, au o poziție excelentă pentru a oferi produse și servicii. Ele cunosc regiunea și, desigur, pentru a face afaceri cu Ucraina este mult mai ușor logistic de aici, decât atunci când trebuie să pornești din Olanda”, potrivit ambasadoarei.

Gabriel Mardarasevici, fondator Focality SRL și organizator al panelului Energie și Tehnologii Inovative, a declarat că Ucraina în momentul de față are nevoie de multe lucruri în reconstrucție: poduri, transformatoare și altele. „Una dintre marile probleme care, cred eu, va apărea în perioada următoare, este că Ucraina a fost ușor depopulată în ultima vreme prin plecarea oamenilor și prin pierderile umane suferite în conflict. Putem lucra foarte bine pentru proiectele lor de digitalizare de la distanță, și Iașul este, știți cu toții, foarte bine reprezentat. Putem contribui și în ceea ce privește aprovizionarea cu construcții metalice, care vor fi necesare, și avem producători foarte buni aici, în zona, cu materiale de construcții, putem să reprezentăm un spațiu logistic pentru depozitarea și livrarea materialelor”, a spus Mardarasevici.

Adrian Brezulianu, prof. TUIași și CEO GreenSoft, a precizat: „Sigur, războiul nu s-a terminat, poate părea prematur să discutăm acum despre reconstrucția Ucrainei, dar nu este prematur, pentru că toate aceste discuții iau timp, necesită aprobări și sperăm să reușim să creăm niște platforme, în special în zona de energie, care să ajute pe câteva direcții. O dată să reușim să punem la dispoziție partenerilor din Ucraina tool-urile necesare cu care să poată să-și armonizeze cât mai repede infrastructurile lor cu cele din Europa”.

Irinel Tofan, președintele filialei Iași a Patronatului Societăților din Construcții, a spus: „Avem intenții, dar trebuie să creăm un parteneriat și un mod de dialog, astfel încât să înțelegem ce se va întâmpla și să vedem în ce măsură putem face parte din acest demers”.

Florin Mindirigiu, co-fondator Share Architects și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie Iași, a afirmat: „Forumul economic reprezintă o oportunitate uriașă, dacă mă refer la sectorul construcțiilor și urbanismului, pentru a intra în contact cu specialiștii din Moldova și Ucraina, deoarece efortul care va trebui făcut pentru reconstrucția Ucrainei, atât în partea de proiectare și design, unde aportul inginerilor și arhitecților români va fi consistent, cât și în partea de construcție efectivă, care va implica firmele de construcții și dezvoltare, se poate discuta și concretiza doar aici”.

Pawel Soloch, ambasadorul Republicii Polone în România, a menționat că Polonia și România sunt două țări de frunte pe flancul estic, datorită cărora Ucraina a devenit tot mai rezistentă”. Acesta a arătat că „asistența românească în exporturile de produse agricole ucrainene a fost inestimabilă. Din partea noastră, este important de subliniat că 90% din toată asistența militară pentru Ucraina trece prin hub-ul logistic din Polonia. Polonia și România sunt, de asemenea, susținătoare fervente ale cauzei ucrainene și moldovenești pe forumurile internaționale”. „Polonia s-a angajat să se concentreze pe regiunea Harkov odată ce ostilitățile actuale se vor opri, dar încercăm să reacționăm și la noile dezvoltări. Recent, autoritățile poloneze și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini reconstrucția clădirilor istorice în timpul atacurilor din septembrie asupra Liovului”, a spus ambasadorul polonez. Potrivit lui, Polonia dispune de specialiști în diverse domenii care pot sprijini acest oraș în protejarea și reconstrucția locurilor istorice. „Este important să reunim resurse din diferite surse pentru a oferi un sprijin financiar la scară largă pentru reconstrucția infrastructurii, locuințelor și afacerilor”, a declarat el.

Ce facilități oferă Ucraina pentru investitori

Artem Voitekhin, reprezentant al Ambasadei Ucrainei în România, a declarat că este remarcabil faptul că, în circumstanțe extrem de dificile, în timpul războiului, Ucraina a realizat mai multe reforme sistemice decât oricând înainte. „Construcțiile, IT-ul și digitalizarea sunt doar câteva dintre ele”, a spus el.

Ucraina oferă investitorilor instrumente precum regimul de investiții semnificative, care prevede că, din cele 12 milioane de euro investite de o țară străină sau de o companie privată străină, investitorul beneficiază de o gamă largă de avantaje practice, cum ar fi scutirea de impozit pe venit pe o perioadă de cinci ani, scutirea de TVA pentru importul de echipamente noi, compensarea costurilor pentru conectarea la rețelele de inginerie și transport etc, a explicat el.

Artem Voitekhin a menționat și legea parcurilor industriale.„ Ea oferă dezvoltatorilor și chiriașilor parcurilor industriale stimulente speciale, inclusiv o scutire de 10 ani de la impozitul pe profit și scutirea de taxe vamale”, a spus el.

Ucraina are și o zonă economică virtuală. „Astfel, oriunde v-ați afla în lume, puteți deveni parte din această zonă economică virtuală și beneficiați de numeroase avantaje fiscale și regimuri de scutire pentru companiile IT și profesioniștii din domeniul software. Procesul de digitalizare poate contribui semnificativ la conceptul de orașe inteligente și, împreună cu implementarea tehnologiei inteligenței artificiale, poate crește PIB-ul regiunii cu până la 15% în primul an”, potrivit lui Voitekhin.

Reprezentantul Ucrainei a mai amintit că Ucraina are rezerve extinse din 21 din cele 30 de metale rare considerate critice în acest raport. Rezervele de litiu sunt estimate la 500.000 de tone. Cobalt, grafit, titan, tantal, niobiu și beriliu, pentru a menționa doar câteva, se găsesc în țară. „Cooperarea noastră cu Uniunea Europeană în acest sens este deja în desfășurare. Sunt convins că, în două luni, va fi anunțată prima listă a siturilor din Ucraina cu statutul de proiecte strategice UE pentru materii prime critice”, a mai spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: