Meta a fost amendată cu 390 de milioane de euro deoarece a încălcat Regulamentului european privind protecția datelor personale

Facebook Meta

Grupul Meta, firma-mamă a Facebook, a primit miercuri două amenzi – în sumă de 390 de milioane de euro – din cauza încălcării Regulamentului european General privind Protecţia Datelor (RGPD), anunţă autoritatea irlandeză de reglementare – care acţionează în numele Uniunii Europene (UE), relatează AFP, citat de News.ro.

Comisia irlandeză a Protecţiei Datelor (DPC) precizează într-un comunicat că Meta şi-a încălcat „obligaţiile în domeniul transparenţei” şi se baza pe o bază juridică eronată „în prelucrarea datelor cu caracter personal în scopuri de publicitate” ţintită.

Aceste sancţiuni intervin după adoptarea, la începutul lui decembrie, a trei Decizii – cu caracter constrângător – de către Comitetul European al Protecţiei datelor (CEPD), autoritatea de reglementare europeană a sectorului.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Una dintre aceste decizii – cu privire la WhatsApp – a fost notificată mai târziu DPC şi urmează să facă obiectul unei decizii săptămâna viitoare.

Asociaţia de apărarea vieţii private Nyob – care se află la originea celor trei plângeri depuse împotriva grupului – acuză Meta de reinterpretarea consimţământului ”ca un simplu contract de drept civil” – care nu permite refuzarea publicităţii ţintite.

În octombrie 2021, autoritatea irlandeză a propus, la origine, un proiect de decizie care să valideze baza juridică folosită de către Facebook şi sugera o amendă în valoare de 26-36 de milioane de euro din cauza lipsei de transparenţă.

CNIL din Franţa şi alte autorităţi de reglementare şi-au exprimat dezacordul faţă de acest proiect de sancţionare – considerat prea slab.

Ele au cerut CEPD să judece diferendul, iar acesta din urmă le-a dat cştig de cauză în privinţa bazei juridice.

Asociaţia Nyob a salutat miercuri o decizie care, apreciază ea, va obliga Meta să implementeze „o opţiune de consimţământ da/nu” în vederea folosirii datelor personale ale utilizatorilor, în lipsa căreia întreprinderea ”nu le poate folosi datele în vederea publicităţii personalizate”.

Meta se declară, într-un comunicat trimis AFP,  „dezamăgită” de aceste decizii şi a anunţat că intenţionează să facă apel ”atât pe fond, cât şi împotriva amenzilor”.

„Dezbaterea cu privire la bazele juridice” ale procesării datelor personale ”durează de o anumită vreme, iar întreprinderile se confruntă cu o lipsă de certitudine în reglementare în această problemă”, consideră întreprinderea.

„Aceste decizii nu împiedică publicitatea ţintită sau personalizată”, iar „agenţii de publicitate pot continua să ne folosească platformele pentru a ajunge la potenţiali clienţi, pentru a-şi dezvolta activitatea şi a crea pieţe noi”, afirmă Meta.

„Jandarmul” irlandez l-a condamnat deja pe gigantul californian, în septembrie, la o amendă în valoare de 405 milioane de euro, cu privire la nereguli în procesarea datelor minorilor, iar în noiembrie la o amendă în valoare de 265 de milioane de dolari din cauză că nu a protejat în mod suficient datele utilizatorilor săi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: