Meta renunță la proiectul monedei digitale Diem

Mark Zuckerberg Sursa foto: Facebook

Proiectul de monedă digitală lansat cu mare fast în 2019 de Meta – noul nume al Facebook – este oficial îngropat: asociația Diem care îl gestiona prevede să-și vândă activele și să se desființeze, după ce nu a reușit să convingă autoritățile de reglementare, potrivit Le Figaro.

Gigantul rețelelor sociale s-a lansat în arena monedelor digitale în 2019, prin crearea «Libra», care urma să ofere un nou mod de plată, în afara circuitelor bancare tradiționale. Conștient de preocupările autorităților de reglementare în fața unei monede gestionate de un grup privat, Meta a decis atunci să încredințeze proiectul unei entități independente, cu sediul la Geneva, și denumită inițial Libra.

„A devenit evident în cursul discuțiilor cu autoritățile americane că proiectul nu putea avansa”, a declarat directorul general a asociației, Stuart Levey, într-un comunicat. Diem va vinde deci drepturile de proprietate intelectuală și alte active ale societății pentru 182 de milioane de dolari băncii Silvergate Capital Corporation, specializată în monede digitale.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Inițial, Facebook gândise un nou mod de plată care să permită achiziționarea de bunuri sau trimiterea de bani la fel de ușor și rapid ca un mesaje. Dar proiectul a stârnit o opoziție puternică încă de la lansare, din partea băncilor centrale, a autorităților de reglementare și a decidenților politici. Aceștia au exprimat îngrijorări legate de stabilitatea sistemului financiar, lupta împotriva spălării banilor și protecția datelor personale.

După plecarea din proiect a unor parteneri puternici precum PayPal, Visa și Mastercard, organizația s-a redenumit la sfârșitul lui 2020 Diem.

„Încă din start, proiectul Diem a încercat să exploateze beneficiile tehnologiei blockchain pentru a concepe un sistem mai bun de plăți și mai inclusiv”, a subliniat Stuart Levey. Asociația a reușit să construiască și să testeze un sistem de plăți bazat pe tehnologia pe care funcționează și bitcoin, inclusiv protecție împotriva activităților infracționale, a afirmat el.

Discuțiile cu autoritățile de reglementare au eșuat însă și „cea mai bună cale de urmat este vânzarea activelor grupului Diem”, a concluzionat Stuart Levey. Asociația și filialele sale vor începe să se desființeze „în următoarele săptămâni”, a precizat el. Silvergate a explicat într-un comunicat separat că va plăti 50 de milioane de dolari cash și va oferi 1,2 milioane de noi acțiuni Diem pentru o valoare totală de 182 milioane dolari.

Cu activele Diem, banca din California vrea să-și îmbunătățească infrastructura proprie pentru un proiect de «stablecoin», o monedă digitală al cărei curs este la paritate cu dolarul. Silvergate prevede lansarea acestei monede în 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: