Metaminds, firma unui fost director Asesoft, mai ia un contract cu statul, de peste 15 milioane de lei: Sistemul informatic de arhivare electronică al Ministerului Finanțelor. Firma are zeci de contracte publice

calculator, job, grafice Foto: Pixabay

Ministerul Finanţelor implementează un sistem informatic de arhivare electronică (SIAEL), cu o valoare totală de 15.958.797 lei, fără TVA, în urma unei licitaţii câştigată de compania românească Metaminds SA, integrator de soluţii IT complexe şi de securitate cibernetică, transmite News.ro.

Compania Metaminds, condusă de un fost director de vânzări la Asesoft Technologies, firma fugarului Sebastian Ghiță, a avut în trecut și alte contracte cu statul, printre care platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale la nivel naţional a Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Conform datelor Confidas, consultate de Economedia, firma are sau a derulat 68 de contracte publice.

”Ministerul Finanţelor implementează un sistem informatic de arhivare electronică (SIAEL), cu o valoare totală de 15.958.797 lei, fără TVA, cu ajutorul companiei româneşti Metaminds SA, integrator de soluţii IT complexe şi de securitate cibernetică”, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii companiei și citate de News.ro.

Astfel, vor fi arhivate electronic aproape 900 de milioane de documente, de diverse tipuri şi mărimi, operaţionalizate în diverse aplicaţii curente ale Ministerului şi structurilor sale.

“Platforma de arhivare electronică îşi propune să asigure un mediu dinamic, stabil şi scalabil, în care se pot defini direct din aplicaţie tipuri de documente, multiple depozite, registre electronice şi dosare care pot fi utilizate în acelaşi timp, pentru a servi atât ca arhivă operaţională, cât şi ca arhivă legală, în vederea asigurării conformităţii cu prevederile Legii 135/2007, privind arhivarea documentelor în formă electronică”, spun reprezentanții firmei.

Metaminds SA este parte principală în acest proiect, lucrând în asociere cu Phoenix IT SRL şi One Software SRL şi având subcontractant CertSign SA pentru implementarea componentelor din proiect.

Proiectul de implementare a sistemului informatic de arhivare electronică în cadrul Ministerului Finanţelor a început în noiembrie 2022, având termen de finalizare la începutul lunii decembrie 2023.

În cadrul proiectului se va realiza implementarea ”la cheie” a unui Sistem Informatic de Arhivare Electronică (SIAEL) în cadrul Ministerului Finanţelor. Proiectul prevede şi furnizarea de echipamente şi licenţe, servicii IT, instruire personal, suport IT şi garanţie.

Sistemul Informatic de Arhivare Electronică va fi implementat pentru creşterea capacităţii administrative a Ministerului Finanţelor şi a instituţiilor subordonate, în vederea îmbunătăţirii interacţiunii cetăţenilor şi a mediului de afaceri cu administraţia publică, pentru introducerea şi obţinerea de documente în/din arhiva instituţiei, spun reprezentanții Metaminds.

”Implementarea platformei aduce o serie de beneficii, printre care: utilizatorii vor putea accesa arhiva electronică direct dintr-un browser web, fără să fie nevoie de instalarea unor plug-in-uri suplimentare, fără să limiteze tipul de format de fişier ce poate fi arhivat/stocat, fiind permise atât fişierele de tip text, imagine, cât şi fişiere audio şi video; va asigura utilizatorilor posibilitatea de căutare a documentelor pe baza unor criterii diverse (nume document, data creării, cuvinte cheie, diverse metadate, etc.).

Utilizatorului îi va fi restrânsă căutarea la anumite depozite de arhivă, asigurând astfel accesul la acele documente din cadrul arhivei la care are dreptul, pe baza drepturilor de acces definite în sistem.

Platforma de management şi arhivare de documente va permite încărcarea şi înregistrarea atât manual, cât şi automat, a documentelor, inclusiv recunoaşterea automată a conţinutului și notificarea prin email a utilizatorilor la primirea unei solicitări/aprobări în cadrul unui flux de lucru.

De asemenea, platforma va permite integrarea cu diferite sisteme de stocare pentru salvarea oricărui tip de fişier, indiferent de mărime, atât în mod nativ cat şi compresate / criptate, putând fi instalată pe oricate servere este nevoie, asigurând astfel posibilitatea de a deservi numărul necesar de utilizatori din organizaţie.

Dezvoltatorii spun că, în ceea ce privește securitatea, arhitectura soluţiei are la bază bunele practici în domeniu în ceea ce priveşte tratarea, analiza, proiectare si implementarea funcţionalităţilor, cu accent pe protecţia bazelor de date şi aplicarea simultană a mai multor politici de securitate pe un acelaşi obiect al bazei de date şi restricţionare a accesului utilizatorilor în funcţie de cerinţe.

Platforma de management şi arhivare de documente va permite folosirea de semnături electronice pe documentele din arhiva, fie ca urmare a unui eveniment sau ca parte a fluxului prin care documentul trece, cu sisteme externe existente pentru semnături electronice cu certificat calificat / avansate / extinse

Metaminds SA este o companie cu capital integral românesc înfiinţată în 2015 şi impolementează soluţii complexe, la cheie şi personalizate, în domeniul arhitecturilor IT complexe şi al securităţii cibernetice asociate, pentru organizaţii publice şi private din sectoare strategice.

În decurs de 7 ani de la înfiinţare, echipa Metaminds a crescut de la 5 la 42 de specialişti. Compania a raportat 190 de proiecte semnate până în prezent.

În 2021, firma a avut o cifră de afaceri de 97 de milioane de lei, în scădere cu 37% față de anul precedent și un profit net de 359.080 lei, în scădere cu 96% față de anul precedent.

Metaminds a anunțat însă că estimează o cifră de afaceri de aproximativ 35 de milioane de euro pentru 2022.

Condusă de un fost director Asesoft, firma are zeci de contracte cu statul și apare într-un top al Financial Times

Asociații firmei sunt Servicebridge Partners, Metcapital Holding, Andrei Cruceru și Giorgia Burdușanu.

Conform datelor platformei Confidas, firma are sau a derulat 68 de contracte publice, cu diferite autorități: APIA, ANRE, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Compania Metaminds îl are ca administrator pe Andrei Cruceru, fost director de vânzări la Asesoft Technologies, firma fugarului Sebastian Ghiță.

Andrei Cruceru, în prezent director general al Metaminds, a fost angajat la Asesoft Technologies în perioada martie 2013 – septembrie 2015, în funcția de Director de Vânzări către Sectorul Public. Asesoft este o companie fondată de Sebastian Ghiță. Compania a fost trimisă în judecată de DNA, în 2019, pentru evaziune fiscală de 100 de milioane de lei, alături de alte firme controlate de Ghiţă. Vezi aici.

Într-un drept la replică transmis EduPedu, în 2020, Andrei Cruceru a recunoscut că a  fost angajat la Asesoft Technologies în perioada martie 2013 – septembrie 2015, în funcția de Director de Vânzări către Sectorul Public, precizând însă că nu a avut nicio altă legătură cu Sebastian Ghiță.

Metaminds a fost denumită inițial Nova Tech Integrated Solutions, firma finalizând procesul de rebranding la finalul anului 2019.

Nova Tech Integrated Solutions a fost înființată în 2015 de Liviu Mircea Uruc (95%), un interpus al lui Sebastian Ghiță, şi Răzvan-Iulian Băicoianu (5 %). Uruc era acționar și la Affichage Romania, una dintre cele mai mari companii de outdoor din România. În plus, reprezentantul legal al companiei a fost Andrei Nicolescu, avocatul lui Sebi Ghiţă.

Metaminds și fosta Nova Tech Integrated Solutions au câștigat în trecut o serie de contracte uriașe cu statul: firma a fost implicată în proiectul de dotare wireless a școlilor din megacontractul câștigat în 2019 de un consorțiu condus de Telekom România Mobile Communications; În 2018, Nova Tech Integrated Solutions, alături de compania NET Brinel din Cluj, au câștigat un contract de informatizare a instanțelor în valoare de peste 46 de milioane de lei, adică peste 9,6 milioane de euro. Nova Tech Integrated Solutions a mai câştigat, în asociere cu Siveco România, licitația de peste 25 de milioane de euro organizată de SRI în iunie 2017 pentru sistemul SII Analytics, care poate face căutari avansate în bazele de date ale instituţiilor. Nova Tech a mai avut și contracte pentru furnizare echipamente IT şi cu ANAF sau MAPN, potrivit SEAP.

Firma se află printre cele opt companii din România, din tehnologie, construcții, securitate cibernetică, automobile și transport, care se află în clasamentul celor mai performante 1.000 de companii din Europa din punct de vedere al ritmului de creștere, realizat de Financial Times.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *