Micii antreprenori și freelancerii își fac calcule. Analiză Risco: PFA sau SRL în 2023?

Educatie financiară calcule bani grafice Foto: Pexels/ Pixabay

Schimbările din Codul Fiscal ce vor intra în vigoare de anul viitor dau mari bătăi de cap românilor care câștigă un venit suplimentar prin prestarea de activități. De la content writer, la specialist PPC, social media manager, la proprietarii de mici magazine online, traducători, românii care desfășoară în general o singură activitate, pe lângă locul de muncă, își fac calculele pentru a ști ce formă de organizare ar fi mai potrivită pentru firma lor. Asta pentru că potrivit modificărilor Codului Fiscal, din 2023 statul bagă mai adânc mâna în buzunarele lor, odată cu majorarea anumitor taxe și introducerea de noi plafoane pentru plata contribuțiilor. Portalul Risco.ro arată, într-o analiză, ce se schimbă pentru PFA și SRL de la 1 ianuarie 2023 și care formă de organizare este cea mai avantajoasă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ce se schimbă pentru PFA din 2023?

De anul viitor, românii care își desfășoară activitatea prin intermediului PFA vor da mai mulți bani la stat. Mai exact, în cazul celor care au optat pentru normă de venit, a fost redus pragul pentru norma de venit de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Astfel, dacă ai un PFA și în 2023 înregistrezi un venit brut anual mai mare de 25.000 euro, începând cu 2024, ești obligat să determini venitul net anual în sistem real.

În privința contribuțiilor și impozitului, s-au aplicat mai multe modificări. Astfel, dacă până acum cei cu PFA datorau doar impozit de 10%, dacă veniturile lor se încadrau în pragul de 12 salarii minime, din 2023, vor datora și contribuții. În cazul CAS, nu vei plăti contribuție pentru venituri sub 12 salarii minime brute pe țară, însă peste vei achita echivalentul contribuțiilor pentru 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară. Totodată, se vor achita contribuții calculate la nivel de 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor de peste 24 salarii minime brute pe țară.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În privința CASS, nu vei plăti contribuția dacă veniturile sunt sub nivelul a 6 salarii minime. Dacă veniturile tale sunt între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, achiți echivalentul pentru 6 salarii minime brute. În cazul în care veniturile sunt între 12-24 salarii minime brute, ești obligat să achiți statului contribuția calculată pentru nivelul a 12 salarii, iar dacă veniturile tale depășesc pragul de 24 salarii minime brute, achiți contribuția pentru cele 24 de salarii minime brute.

Astfel, cei avantajați până anul acesta, având PFA, își fac deja calcule pentru varianta trecerii la SRL. Contabilii și consultanții fiscali sunt asaltați cu întrebări privind varianta care se poate dovedi mai profitabilă.

Ce se va întâmpla cu SRL-urile?

Numai că statul vrea să bage mâna și în buzunarul celor cu SRL aplicând taxe mai mari. Mai exact, din 2023, SRL-urile care nu au angajați trec de la de la 3% impozit pe venit, la 16% impozit pe profit. Totodată, pentru a se încadra la segmentul microîntreprinderi, cifra de afaceri anuală trebuie să nu depășească 500.000 euro. De anul viitor, o microîntreprindere va plăti 1% impozit pe venit, 8% impozit pe dividende, taxele salariale și contribuția la sănătate la distribuirea dividendelor.

Consultanții fiscali recomandă ca alegerea să fie făcută în funcție de profilul activității, dar și veniturile încasate. În cazul în care veniturile sunt mici (sub 30.600 lei), PFA este varianta potrivită, în cazul în care veniturile sunt mai mari și este nevoie de angajați pentru prestarea activității, avantajos este SRL. Totuși, indicat este să se facă simulări pe fiecare caz în parte, cu ajutorul unui contabil. Astfel, decizia este luată pe o situație concretă și poți alege varianta care te avantajează cel mai mult, din punct de vedere fiscal.