Microsoft, amendată cu 3 milioane de dolari pentru vânzări către companii ruseşti

Microsoft sursa foto: Pixabay.com

Compania Microsoft a fost de amendată cu peste 3 milioane de dolari pentru presupusa încălcare a sancțiunilor americane împotriva Rusiei și a altor țări, după ce software-ul și serviciile sale au ajuns în mâinile unor companii și persoane aflate pe lista neagră din regiunea ucraineană Crimeea, scrie Wall Street Journal.

Departamentul Trezoreriei și cel al Comerțului din SUA au declarat că au ajuns la o înțelegere comună cu Microsoft în legătură cu aparentele încălcări ale sancțiunilor americane și ale normelor de control al exporturilor, pe care gigantul software le-a dezvăluit în mod voluntar.

Încălcările sancțiunilor, care au avut loc între iulie 2012 și aprilie 2019, sunt anterioare invaziei Rusiei în Ucraina, pe care președintele Vladimir Putin a lansat-o în 2022. De atunci, SUA și aliații săi au intensificat în mod semnificativ restricțiile economice ca răspuns la invazie.Majoritatea încălcărilor au implicat entități rusești aflate pe lista neagră din Crimeea, dar altele au fost legate de entități aflate pe lista neagră din Cuba, Iran și Siria, au declarat autoritățile. Microsoft ar fi încălcat, de asemenea, reglementările care urmăresc să blocheze tehnologiile sensibile pentru a nu ajunge la adversarii SUA, potrivit acordului.

“Microsoft ia foarte în serios controlul exporturilor și respectarea sancțiunilor, motiv pentru care, după ce am aflat despre eșecurile de screening și infracțiunile câtorva angajați, le-am dezvăluit în mod voluntar autorităților competente”, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft.

Încălcările  au avut loc în contextul programelor de distribuție și revânzare ale Microsoft pentru terți, potrivit Biroului de control al activelor străine al Trezoreriei, care administrează și aplică sancțiunile americane.

Microsoft a folosit un model de revânzare indirectă în Rusia pentru a dezvolta clienți potențiali și a negocia vânzări în masă cu clienții finali, potrivit unității Trezoreriei. Presupusele încălcări au survenit după ce Microsoft nu a reușit să obțină informații exacte despre unii dintre acești utilizatori finali, a precizat OFAC.

Uneori, angajații de la filiala Microsoft din Rusia ar fi ocolit în mod intenționat controalele de filtrare ale companiei, în încercarea de a împiedica alte filiale Microsoft să cunoască identitatea clienților finali, a adăugat OFAC.

De exemplu, după ce a pus pe lista neagră Stroygazmontazh, o companie rusă care construiește infrastructură pentru industria de petrol și gaze, în 2014, Microsoft a respins inițial una dintre filialele entității ca potențial client, potrivit OFAC.

Totuși, acest lucru nu a împiedicat Stroygazmontazh să primească produse Microsoft. Folosind un pseudonim, angajații Microsoft din Rusia au reușit în cele din urmă să aranjeze comenzi pentru companie, a precizat OFAC.

Angajații Microsoft implicați în această abatere au fost supuși unor măsuri disciplinare, până la concediere inclusiv, a declarat jpurtătorul de cuvânt al companiei.

În total, Microsoft a vândut produse și servicii în valoare de peste 12 milioane de dolari părților aflate pe lista neagră, potrivit OFAC.

Î

sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *