Mihai Bobocea, APAPR, despre modificările la Pilonul II de pensii: La o primă lectură, nu justifică adoptarea prin OUG fără consultarea directă a industriei. Nu există un motiv pentru trecerea în grabă a 35 de pagini cu 100 de modificări care să nu poată aștepta o dezbatere reală

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a declarat pentru Economedia că analizează noile propuneri ale proiectului de ordonanță de urgență publicat în transparență la Ministerul Muncii, privind modificarea și completarea unor acte normative pentru Pilonul II de pensii. Acesta spune că sunt foarte multe modificări și la o primă lectură nu justifică adoptarea prin OUG fără ca guvernul să se fi consultat înainte cu industria.

„Suntem în analiză cu aceste propuneri. Sunt foarte multe și la o primă lectură nu justifică adoptarea prin OUG fără consultarea directă a industriei pentru că nu ne-a consultat nimeni înainte de apariția draftului și nici măcar acum după ce a fost publicat de Ministerul Muncii. Nu există un motiv pentru trecerea în grabă a 35 de pagini cu 100 de modificări care să nu poată să aștepte o dezbatere reală”, a declarat Mihai Bobocea.

Acesta spune că sunt foarte multe creșteri de proceduri birocratice, complicații, costuri și reduceri de venituri pentru industrie. Un singur lucru pozitiv notat de Mihai Bobocea este modificarea privind moștenirea directă a sumelor fără ca participanții să primească banii în Pilonul II de pensii, ci în contul lor bancar ca orice activ financiar. 

„În momentul de față, dacă moștenitorii participanților sunt la rândul lor participanți, nu primesc banii cash, ci în contul de participant. Părintele unui participant decedează, era participant și el, fiul și fiica nu au acces la bani, ci primesc activul acumulat în propriul cont de pilon II. Pentru că foarte mulți participianți au solicitat și au fost foarte multe cazuri sociale, OUG modifică acest aspect și acum banii se moștenesc la fel ca oricare cont bancar sau orice alt activ financiar. E singura modificare deocamdată identificată, mai substanțială, care ar putea fi benefică participanților. Restul sunt modificări procedurale privind organizarea și activitatea administratorilor”, mai precizează Mihai Bobocea.

Ministerul Muncii a publicat în transparență publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative pentru Pilonul II de pensii. Una dintre principalele măsuri din proiect este cea referitoare la reducerea comisioanelor practicate de administratorii de fonduri. Prin proiect, se dorește eliminarea comisioanelor percepute atât pentru pensiile de la Pilonul II, cât și pentru cele din Pilonul III (pensiile facultative). Motivul este că prin comisionare se generează „o diminuare nejustificată a pensiei private”.

În prezent veniturile din comisionare pentru administratorii pe Pilonul II au două surse: deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 0,5% și deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună.

La Pilonul III de pensii, comisionul de administrare a activelor este compus tot din 2 surse: deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 5%, cu condiția ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuțiilor în unități de fond și deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *