Există un potențial imens pe care îl oferă tehnologia „blockchain” în agricultură, în condițiile în care poate asigura trasabilitatea produselor pe lanțul agroalimentar, afirmă Mihail Dumitru, director general adjunct al Directoratului General Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene, în cadrul conferinței online „Noile ambiții de mediu ale Europei și impactul asupra agriculturii românești”, organizată de Sierra Quadrant.
Replica sa a venit după ce un tânăr antreprenor în afacerile cu legume bio, Gabriel Corbu, a acuzat faptul că se confruntă cu problema trasabilității produselor. „Nici în momentul de față nu se știe de unde pleacă, de unde vin mare parte din produsele din piețele bucureștene”, a afirmat acesta.
„Colegul nostru, Gabriel, vorbea aici de trasabilitate. Există un potențial imens pe care îl oferă această tehnologie de „blockchain”, cu care putem să vedem trasabilitatea produselor pe lanțul agroalimentar”, a afirmat Mihail Dumitru, care a precizat că la nivelul Comisiei Europene se încearcă încurajarea fermierilor și antreprenorilor din mediul rural să folosească din ce în ce mai mult tehnologiile moderne.
„De aceea e nevoie de investiție – investiție fizică, de capital, dar investiție în resursa umană, în cunoștințe. Comisia Europeană oferă acest cadru de reglementare şi resursele pe care le avem în cadrul Politicii Agricole Comune și a celorlaltor politici. Desigur, statele membre sunt invitate să contribuie și să adauge resurse naționale”, a adăugat el.