Minerii de la Mina Băiţa, judeţul Bihor, au declanşat, joi, un protest spontan şi refuză să intre în şut, din cauză că promisiunile privind achitarea drepturilor salariale nu au fost respectate de angajator, potrivit unui comunicat de presă.
Sindicatul minerilor afirmă că astfel de întârzieri au loc periodic şi cere Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale să verifice respectarea condiţiilor de acordare a licenţei de către Vast Băiţa Plai SA, care exploatează minereuri de cupru pe platforma Băiţa Plai.
„Sindicatul Mina Băiţa, sindicat constituit la nivelul angajatorului Vast Băiţa Plai SA, sindicat afiliat la Federaţia Sindicatelor din România federaţie membră BNS, atrage atenţia asupra faptul că angajatorul înregistrează periodic restanţe la plata drepturilor salariale ale minerilor şi personalului auxiliar. În acest context, un nou protest spontan are loc la Mina Băiţa, unde angajaţii refuză să intre în mină din cauză că promisiunea plăţii salariilor restante în data de 20 septembrie 2023 a fost încălcată de conducerea firmei”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de BNS.
Potrivit comunicatului, minerii din schimbul doi de la Mina Băiţa s-au întâlnit în curtea firmei şi oamenii au decis să refuze să intre în şut, pentru că proprietarul firmei Vast Băiţa nu şi-a respectat promisiunea de a vira drepturile băneşti restante până în 20 septembrie.
Conform sursei citate, promisiunea datează de luni, când un alt protest spontan a fost închis cu acest angajament.
„Chiar dacă nu este un protest organizat de sindicat, sindicatul care reprezintă marea majoritate a salariaţilor de la Mina Băiţa s-a implicat în vederea soluţionării protestului. Astfel, preşedintele sindicatului Nicolae Dragoşel a încercat să îl contacteze pe managerul naţional al firmei, Nicolae Turdeanu, dar fără rezultat”, menţionează sindicaliştii.
Ei adaugă că, deşi luni reprezentanţi ai Vast Resources PLC au transmis un document prin care se comunica faptul că drepturile salariale ar urma să fie achitate salariaţilor în 20 septembrie, salariaţii minei nu şi-au primit drepturile salariale. În acelaşi timp nici tichetele de masă nu au fost distribuite salariaţilor.
„Atragem atenţia asupra faptului că situaţia conflictuală este departe de a fi rezolvată având în vedere că întârzierile la plata drepturilor salariale şi a tichetelor de masă sunt perioadice, aproape lunar angajatorul înregistrând întârzieri la plata drepturilor salariale. Conducerea companiei trebuie să înţeleagă că în Uniunea Europeană există o serie de drepturi sociale care trebuie respectate, iar un astfel de comportament poate e permis in Zimbabwe, acolo unde compania are activitate, însă valorile europene interzic un astfel de comportament. Această situaţie este cel puţin curioasă având în vedre că la Mina Băiţa se extrage minereu de cupru, materie primă extrem de importantă în aceste condiţii economice. De altfel, activitatea îndoielnică a companiei în relaţia cu salariaţii ridică suspiciuni rezolnabile cu privire codul asumat în relaţia cu investitorii, mai exact facem referire la Quoted Companies Alliance Corporate Governance Code respectiv la principiul 3 – Actori interesaţi şi responsabilitate socială”, mai scrie în comunicat.
Sindicatul solicită ca Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, agenţie în subordinea Guvernului şi în coordonarea primului-ministru, să verifice respectarea condiţiilor de acordare a licenţei de către Vast Băiţa Plai SA, care exploatează minereuri de cupru pe platforma Băiţa Plai şi care este deţinută de compania britanică Vast Resources PLC şi în egală măsură se impune verificarea comportamentului Vast Băiţa Plai SA cu privire la achitarea impozitele şi contribuţiile sociale reţinute de la salariaţi către bugetul de stat.
„Facem un apel la clasa politică din România şi la instituţiile abilitate să sancţioneze un astfel de comportament deoarece un astfel de comportament din partea investitorilor nu numai că este imoral este în acelaşi timp puţin legal. Lipsa de preocupare în a demara procesul de negociere a unui contract colectiv de muncă deşi există obligaţii legale în acest sens, nerespectarea obligaţiei de a plăti salariile propriului personal dar şi suspiciunea rezonabilă cu privire la încălcarea propriului cod de conduită generează deservicii atât salariaţilor cât şi investitorilor şi statului român. Facem apel la clasa politică şi la instituţiile statului să reprezinte interesul salariaţilor de pe platforma Băiţa Plai şi să se asigure că toate drepturile salariaţilor sunt respectate în conformitate cu legislaţia în vigoare”, adaugă sindicaliştii.