Ministerul Agriculturii: Cadrul legal pentru plata a peste 1 miliard de euro din fonduri UE pentru fermieri a fost aprobat în şedinţa de guvern

agricultura, teren agricol, combina, tractor Sursa foto: Pexels/Mark Stebnicki

Ministerul Agriculturii anunţă că în şedinţa Guvernului de luni a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, aferente politicii agricole comune, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2021-2027 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

Ministerul Agriculturii arată că prin acest act normativ se asigură inclusiv cadrul legal pentru plata a peste 1 miliard de euro sub forma avansurilor din campania de plăţi derulată de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2023.

Potrivit Ministerului Agriculturii, „prin actul normativ se asigură cadrul financiar general pentru gestionarea asistenţei financiare nerambursabile alocate României din FEADR şi respectiv FEGA, în perioada de programare 2021-2027 pentru care, în bugetul MADR, a fost prevăzută, doar pentru anul 2023, următoarea anvelopă financiară: 10.846.520.000 lei credite de angajament şi 8.850.675.000 lei credite bugetare”.

„Astfel, a fost stabilit mecanismul de finanţare pentru schemele de sprijin direct şi intervenţiile PS 2021 – 2027 finanţate din FEGA şi FEADR, pentru măsurile de reglementare sau sprijinire a pieţelor agricole. De asemenea, ordonanţa creează cadrul legal pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii – ANT în sectoarele vegetal şi zootehnic, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, potrivit comunicatului de presă.

Ministerul Agriculturii mai arată că prin acest act normativ se asigură inclusiv cadrul legal pentru plata a peste 1 miliard de euro sub forma avansurilor din campania de plăţi derulată de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2023.

De prevederile actului normativ beneficiază doar pe Pilonul I al PS PAC 2021-2027 un număr de circa 800.000 fermieri pentru plata avansului aferent cererilor anului 2023.

Sursa foto: Pexels/Mark Stebnicki

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *