Ministerul Agriculturii: Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare trebuie să fie finalizată până pe 30 iunie 2025. Firmele din domeniu, de la producție până la comercializare, trebuie să raporteze mai multe date

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Amelia Rus, reprezentantul Ministerului Agriculturii la o dezbatere, a declarat, miercuri, că până pe data de 30 iunie 2025 trebuie să fie finalizată platforma naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare, pe care agenţii economici trebuie să încarce o serie de date, transmite Agerpres.

Pe această platformă online, toţi agenţii economici care desfăşoară o activitate pe lanţul agroalimentar, începând de la producţia primară până la comercializare, trebuie să raporteze mai multe date. Până pe data de la 31 martie a fiecărui an, orice operator economic trebuie să încarce anual pe platformă – care va fi gata, conform legii, până la 30 iunie 2025 – planul anual pentru diminuarea risipei de alimente. 

„Şi aici vorbim de toţi agenţii economici. Agenţii economici care vor dona alimente vor mai trebui să încarce date referitoare la aceste alimentele donate, cantităţi, tip de alimente, valoare şi, în acelaşi timp, tot până la 31 martie, în fiecare an, trebuie să mai introducă date în acea platformă agenţii economici care au calitatea de receptori ai alimentelor donate. Ca să ai calitatea de receptor al alimentelor donate trebuie să fii recunoscut de Ministerul Agriculturii, în conformitate cu Legea 217”, a spus Amelia Rus la dezbaterea pe tema combaterii risipei alimentare, organizată de deputatul USR Diana Buzoianu. 

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Reprezentanta Ministerului Agriculturii a menţionat că speră să se găsească resursele financiare necesare elaborării acestei platforme, iar autorităţile încearcă să indentifice şi un proiect pe fonduri europene pe care să îl folosească în acest scop. 

„Şi noi ne dorim ca arhitectura acestei platforme să fie cât mai facilă pentru firme, iar datele furnizate să ajute nu doar Ministerul Agriculturii, ci şi România pentru că este un deziderat pe care România şi l-a asumat ca parte semnatară a Agendei 2030, acela de a diminua risipa de alimente cu 50% până în anul 2030. (…) 

Ne dorim ca furnizarea acelor date să se întâmple într-un timp nu foarte lung, este foarte adevărat că va fi o raportare o dată pe an, iar lucrurile se vor întâmpla începând cu ianuarie 2026, dat fiind faptul că această platformă va fi finalizată undeva la jumătatea anului 2025. 

Prima raportare în această platformă trebuie să se întâmple undeva din ianuarie şi până pe 15 martie în fiecare an. La rândul nostru, noi trebuie să furnizăm aceste date Comisiei Europene, cum, de altfel, o facem începând din 2016. România a furnizat datele pe care le deţinem şi pe care agenţii economici le raportează în mod voluntar”, a afirmat Amelia Rus. 

Ea a adăugat că pe lângă conceperea şi elaborarea acestei platforme online, România mai are obligaţia să elaboreze strategia naţională privind diminuarea risipei de alimente. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.