Ministerul Economiei apelează la Fondul de Rezervă al Guvernului ca să dea salarii. CFR primește și ea bani ca să poată face mentenanța obligatorie pe căile ferate

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministerul Economiei va primi șase milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetar, aflat la dispoziția Guvernului, ca să poată plăti salariile angajaților pentru luna decembrie, potrivit unui proiect de HG. „Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pe anul 2023 cu suma de 6.000 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, reprezentând credite de angajament și credite bugetare la capitolul 51.01  „Autorități publice și acțiuni externe”, titlul 10 “Cheltuieli de personal”, în vederea achitării drepturilor de natură salariale aferente lunii decembrie, stabilite potrivit actelor administrative emise în anul 2023”, se arată în textul HG citat.

Nu este singura instituție care primește bani din Fondul de Rezervă, în aceste zile. Pentru că, în ultima lună, mai toate ministerele, dar și serviciile secrete, au primit bani din Fond, ca urmare a deciziei Guvernului de a nu face rectificare bugetară, ci de a utiliza acești bani de urgență pentru acoperirea cheltuielor autorităților pe final de an.

Astfel, doar săptămâna aceasta, Ministerul Transporturilor primește 189 de milioane de lei, bani pentru CFR Infrastructură, ca să-și poată plăti taxele și impozitele și să-și efectueze mentenanța pe căile ferate. Și Ministerul Mediului primește bani, dar și Autoritatea Electorală Permanentă – 700.000 de lei pentru plata salariilor.

În urmă cu o lună, Guvernul a decis alocarea de bani din fondul de rezervă și suplimentarea limitelor de credite bugetare și de angajament, pentru ministerele care au rămas fără bani, în contextul în care nu a făcut rectificarea bugetară. Peste 800 de milioane de lei sunt alocați către Transporturi și peste 500 de milioane de lei către Investițiile și Proiectele Europene. Ministerul Educației a cerut 2,1 miliarde lei pentru a putea acoperi salariile profesorilor pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni.

Conform Executivului, fondurile suplimentare au în vedere asigurarea finanțării serviciilor din spitale, a medicamentelor compensate, a plății salariilor din sistemul de sănătate și din sistemul de ordine publică, a plății majorate a salariilor din învățământul preuniversitar, plata cererilor de finanțare a unor proiecte susținute din fonduri europene, susținerea unor proiecte de investiții în domeniile transporturilor și mediului, precum și buna funcționare a instituțiilor statului. De asemenea, se fac unele redistribuiri la Ministerul Justiției și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *