Ministerul Energiei alocă încă 150 milioane de euro pentru proiecte de baterii de stocare a energiei

Baterii stocare Tesla Group

Ministerul Energiei anunță că va aloca alte 150 de milioane de euro pentru baterii de stocare a energiei electrice, după cum reiese dintr-un apel de proiecte lansat în consultare publică.

Ministerul transmite, într-un comunicat de presă, că a lansat în consultare publică apelul de proiecte din cadrul Fondului pentru modernizare – Program cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei – Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii). Bugetul acestui apel este de 150 milioane de euro.

Obiectivul general urmărit de apelul pus în consultare este sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) produsă din surse regenerabile de energie (energie solară, eoliană și hidroelectrică), capabile să funcționeze independent.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Apelul se desfășoară sub formă de procedură de ofertare concurențială, având un singur criteriu de ierarhizare a ofertelor, valoarea ajutorului de stat solicitat în Euro/MWh. Perioada de depunere a propunerilor de proiecte pentru realizarea instalațiilor de stocare a energiei electrice va fi anunțată pe pagina oficială de internet a Ministerului Energiei.

În cadrul acestei proceduri de ofertare concurențială, vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea unei capacități noi de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile de energie (energie solară, eoliană și hidroelectrică),  capabile să funcționeze independent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potențialii beneficiari pot fi operatorii economici – microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, dar și întreprinderi mari (inclusiv întreprinderi nou înființate) și regii autonome, legal constituite în conformitate cu legislația națională sau în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin și înregistrate la ONRC în România până la data primei plăți din ajutorul de stat acordat în cadrul prezentei scheme, ale căror proiecte pentru construirea, pe teritoriul României, de noi capacități de stocare a energiei din sursele regenerabile de energie au fost selectate drept câștigătoare în baza unei proceduri de ofertare concurențială.

Potențialii beneficiari pot depune proiecte numai individual.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat reprezintă echivalentul în lei a sumei de 150.000.000 euro și reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.

Ministerul Energiei are în vedere promovarea proiectelor de baterii pentru anul 2025, finanțat din Fondul pentru modernizare. Investiția va necesita confirmarea Băncii Europeane de Investiții.

Schema de ajutor de stat poate fi accesată aici.

Data limită până la care se pot trimite observații la Schemă este 17.02.2025.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat: „Stocarea este prioritatea zero a sistemului energetic românesc. Am semnat contracte pentru capacități de stocare cu finanțare din PNRR – 80 milioane EUR; am lansat apelul din Fondul pentru Modernizare pentru baterii behind the meter, pentru parcurile solare și eoliene existente – 150 milioane EUR; și acum ne pregătim să lansăm încă un apel, de încă 150 milioane EUR, tot din Fondul pentru Modernizare, tot bani nerambursabili, pentru baterii standalone, adică pentru echilibrarea sistemului național. Ținta noastră este să avem în următorii 2 ani minim 1000MW stocare în baterii, exact cât am fi putut avea astăzi la Tarnița-Lăpuștești, proiect pe care de asemenea l-am scos de la sertar și la care am reluat întreg procesul, după decenii de uitare”.

Comentarii

  1. Burduja de Harvard… BATMAN, BATMAN… nu se lasa… si chinezii au inceput sa investeasca in capacitati de produs hidrogen pe care pot sa il convertesca in ce fel de energie vor, Burduja… baterii… o tine langa cu prostii…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.