Ministerul Finanțelor vrea să atragă investiții strategice și pune la dispoziție ajutoare de stat în valoare totală de 750 milioane euro

Alexandru Nazare Foto: Facebook

Investițiile în sectoare economice strategice precum produse electronice, aparate medicale sau aeronave vor putea beneficia de ajutoare de stat, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat de Ministerul Finanțelor și care propune o schemă de ajutor de stat în valoare totală de 3.750 milioane de lei (aproximativ 750 milioane de euro). Acordurile de finanțare vor fi emise în perioada 2021-2025, iar plata ajutorului de stat se va realiza în intervalul 2022-2030.

Obiectivul schemei de ajutor de stat este dezvoltarea regionalã prin realizarea de investiții inițiale pentru noi activitãți economice ale cãror costuri eligibile sunt în valoare de cel puțin 500 milioane lei, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor, care precizează că noua schemã de ajutor de stat vizeazã atragerea de investiții în sectoarele economice considerate strategice datoritã nivelului considerabil al investițiilor implicate.

“Lansez o invitație deschisã la consultare publicã cãtre toți partenerii de dialog care doresc sã contribuie la operaționalizarea acestei noi scheme de ajutor de stat menitã sã atragã investiții strategice în noi tehnologii și inovare, cu cheltuieli eligibile de cel puțin 100 de milioane de euro. Pentru o dezvoltare economicã durabilã, România are nevoie de know-how specializat și de investiții greenfield în facilitãți de producție din domenii strategice, precum produse electronice, aparate medicale, aeronave, care genereazã valoare adaugatã mare și asigurã o creștere a competitivitãții țãrii noastre pe piețele internaționale”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, citat în comunicat.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În cadrul acestei scheme, pot fi finanțate cu ajutor de stat investițiile inițiale cu cheltuieli eligibile în valoare de cel puțin 500 milioane lei (aproximativ 100 mil. euro) constând în demararea unei unitãți noi sau diversificarea unei unitãți, în sectoarele economice care implicã realizarea de produse cu valoare adãugatã mare, cum sunt: fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea de aeronave și nave spațiale, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, aparate și instrumente medicale și stomatologice etc.

Acest ajutor de stat „va ajuta la depãșirea efectelor crizei economice produse de pandemia de Covid-19 prin creșterea competitivitãții și realizarea unor transferuri de tehnologie de ultimã orã și know-how în economia româneascã”, consideră Ministerul Finanțelor.

Ajutorul de stat se acordã sub formã de sume nerambursabile pentru finanțarea costurilor cu active corporale și necorporale, precum și a costurilor privind construcțiile, aferente investiției inițiale, în limita intensitãții maxim admisibile, în prezent stabilitã prin H.G. nr. 517/2014, cu modificãrile și completãrile ulterioare.

Schema de ajutor de stat va fi implementatã de Ministerul Finanțelor și va beneficia de un buget total de 3.750 milioane de lei (aproximativ 750 milioane de euro). Bugetul mediu anual al schemei este de 750 milioane de lei (aproximativ 150 milioane de euro). Acordurile de finanțare vor fi emise în perioada 2021-2025, iar plata ajutorului de stat se va realiza în intervalul 2022-2030.

Comisia Europeanã va fi notificatã cu privire la fiecare proiect de investiții cu cheltuieli eligibile peste valoarea de 50 milioane de euro, iar acordurile pentru finanțare vor fi emise numai dupã obținerea Deciziei de autorizare.

Proiectul de act normativ, însoțit de Nota de fundamentare, a fost publicat pentru consultare publicã pe site-ul ministerului, la secțiunea Transparențã decizionalã – Proiecte acte normative.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: