Ministerul Sănătății primește 1,6 miliarde lei din Fondul de Rezervă: 195 milioane bonuri de masă pentru vaccinare, 325 de milioane lei pentru cumpărarea de Remdesivir și alte antivirale

vaccin-Moderna-receptie

Ministerul Sănătății va primi 1,62 miliarde de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului, bani care-i sunt necesari pentru acoperirea achizițiilor pentru programul de vaccinare anual (în afară de COVID), tichete de masă ce se acordă persoanelor ce se vaccinează, achiziționare de antivirale destinate tratării COVID, achiziționarea de echipamente specifice unităților medicale și acordarea unor sporuri personalului de specialitate. Informațiile apar într-un proiect de HG inițiat de MS care a intrat în circuitul procedural.

Potrivit documentului, conform recomandărilor Comisie Europene, „este imperios necesară” cumpărarea de Remdesivir, anticorpi monoclonali și alte antivirale, precum și de teste rapide antigen în cuantum de 325 milioane lei. De asemenea, 195 de milioane de lei vor fi direcționate, în total, pentru achiziționarea de tichete de masă ce sunt acordate, prin lege, celor ce se vaccinează. Precedenta alocare în acest sens era de 35 de milioane lei, însă numărul mare de români care au ales, între timp, vaccinarea a depășit estimările, plafonul fiind deja consumat. Se adaugă astfel încă 160 de milioane lei pentru tichete în bugetul pentru 2021. Având în vedere că valoarea tichetului de masă este de 100 lei, MS ar fi astfel pregătită pentru încă 1,6 milioane de vaccinări, până la sfârșitul anului. Prin actul normativ care reglementează acordarea voucherelor s-a stabilit că vor primi vouchere în valoare de 100 de lei persoanele care s-au vaccinat după data de 31 august 2021.

Și personalul primește bani din alocarea suplimentară din fondul de rezervă. Astfel, 290 de milioane lei se duc la capitolul drepturi salariale, din care 210 milioane la medicii angajați în unitățile arondate administrației locale, 80 de milioane pentru personalul detașat, în condițiile în care acesta beneficiază de 2% din salariu diurnă zilnică și 50% indemnizație de detașare.

Despre celelalte alocări, puteți citi în document.

În bugetul adoptat pentru 2021, Ministerul Sănătătții a primit o alocare de 17,5 miliarde lei, dar această sumă a mai fost suplimentată, prin câteva rectificări. Aceasta, la care facem referință în acest material, este cea mai mare, de departe.

Fondul de rezervă la dispoziţia guvernului este, aşa cum sugerează denumirea, o rezervă bugetară accesibilă în caz de urgenţă sau pentru cheltuieli neprevăzute, potrivit legii finanţelor publice (legea 500/2002). Cu toate acestea, legea nu specifică clar care sunt acele cheltuieli urgente sau neaşteptate care pot fi finanţate prin acest fond. „Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe baza de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar”, spune legea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *