Ministerul ucrainean al Agriculturii: Recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea până la 44,3 milioane de tone în 2023

ucraina, rusia, grau, cereale, criza alimentara, razboi, blocaj, productie Sursa foto: STRINGER / AFP

Recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea în acest an până la 44,3 milioane de tone, de la 53,1 milioane de tone în 2022, ca urmare a diminuării suprafeţelor însămânţate în contextul invaziei ruseşti, a prognozat luni Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Conform prognozelor oficiale, recolta din acest an a Ucrainei va include 16,6 milioane de tone de grâu, 21,7 milioane de tone de porumb şi 4,8 milioane de tone de orz.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă atât producţia cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ucrainean şi a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon.

În 2022 Ucraina a recoltat 20,5 milioane tone de grâu, 25,6 milioane tone de porumb şi 5,6 milioane tone de orz. În 2021, ultimul an de dinainte de război, Ucraina a strâns o cantitate record de 86 de milioane de tone de cereale.

„Diminuarea suprafeţelor însămânţate cu cereale, cumulată cu aşteptata scădere a randamentelor medii, provocată de creşterea preţurilor la imputuri, vor afecta volumul recoltelor”, a estimat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Conform datelor oficiale, suprafaţa totală însămânţată cu cereale ar urma să fie în acest an de 10,2 milioane de hectare, mai mică cu 1,4 milioane de hectare decât în 2022. Suprafaţa însămânţată cu grâu de iarnă ar urma să se reducă cu 834.000 de hectare, până la 4,17 milioane de hectare, iar cea însămânţată cu porumb va scădea cu 451.000 de hectare, până la 3,6 milioane de hectare.

Pe de altă parte, producţia de oleaginoase a Ucrainei ar urma să crească în acest an, până la 19,2 milioane de tone, de la 18,2 milioane de tone în 2022, ca urmare a majorării suprafeţele însămânţate cu oleagioase, o cultură mai profitabilă pentru fermieri. Astfel, recolta de floarea soarelui din acest an este estimată la 11,5 milioane de tone, de la 11,1 milioane de tone în 2022. Producţia de rapiţă ar putea ajunge la 3,8 milioane de tone, de la 3,7 milioane tone anul trecut, în timp ce producţia de soia boabe ar putea să se ridice la 3,9 milioane de tone, de la 3,4 milioane de tone.

Tot luni, Comisia Europeană a anunţat că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului cu UE după invazia ţării de către Rusia. Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), are ca scop compensarea “pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina “şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”, a indicat Executivul european.

Sursa foto: STRINGER / AFP

Comentarii

  1. Asa cum rezulta din text scaderea este de la 53,1 milioane tone la 44,3 milioane de toane si nu cu pana la 44,3 milioane de tone cum este in titlu. Rog corectati.

  2. Constat că nu ați corectat greșeala din titlu. Că nu e zi să nu găsesc o greșeală de redactare nu este o surpriză dar să nu corectați o eroare semnalată inseamnă perseverentă din partea REDACTIEI ori dispreț pentru cititori . Sau poate nu ați ințeles eroarea semnalată in comentariul precedent. Aveți nevoie de un corector ! Indubitabil. Superficialitatea redactarii si in unele cazuri chiar a conținutului este o constantă . Dacă veti continua in acest mod cred ca voi renunța să mai citesc site-ul dvs. Sper ca veți avea măcar onestitatea sa publicați acest comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *