Miniștrii Energiei din statele membre Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) cântăresc eliberarea a 60 de milioane de barili din rezervele de petrol, au declarat marți pentru Reuters două surse familiare cu discuțiile, pentru a scădea prețurile petrolului care au crescut în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, prezidează reuniunea ministerială extraordinară a AIE, cu sediul la Paris, care reprezintă în mare parte națiunile industrializate și a coordonat trei eliberări de urgență a stocurilor de petrol în trecut.

Țițeiul se tranzacționa marți cu aproximativ 104 de dolari pe baril, deoarece unii cumpărători au evitat barilii ruși după ce aliații occidentali au impus sancțiuni Moscovei, în timp ce livrările la nivel mondial s-au înăsprit pe măsură ce cererea economică a crescut, producția luptând să țină pasul.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

O perturbare din partea Rusiei, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, care exportă aproximativ 4-5 milioane de barili pe zi (bpd) de țiței, ar putea duce la prețuri și mai mari.

„Creșterea prețului petrolului provoacă îngrijorare în întreaga lume și acest lucru a creat o discuție despre dacă o eliberare coordonată de către membrii AIE a unei părți din rezerva strategică existentă ar fi necesară pentru a stabiliza piața”, a declarat șeful Uniunii Europene pentru politici energetice, Kadri Simson.

„Eliberarea unei părți din aceste stocuri este un instrument puternic pe care statele membre îl pot folosi, dar trebuie să existe condițiile potrivite”, a adăugat Simson după o întâlnire a miniștrilor energiei din țările UE, dintre care mulți sunt și membri AIE.

AIE, formată din 30 de membri, a fost înființată în 1974 ca un organ de supraveghere a energiei și își definește unul dintre principalele roluri ca ajutând „la coordonarea unui răspuns colectiv la întreruperile majore în aprovizionarea cu petrol”.