Principalele țări care importau produse agricole din Ucraina, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu și Africa, nu vor putea înlocui cantitățile din Ucraina și vor găsi mai greu alternative, a declarat Taras Vysotsky, ministrul adjunct pentru politici agricole şi siguranţă alimentară din Ucraina, scrie agenția Interfax.
„Asigurăm 10% din exporturile mondiale de grâu, peste 15%-20% din orz, peste 50% din uleiul de floarea-soarelui. Ucraina a exportat în medie 50 de milioane de tone de produse agricole. Aceste cifre au atins chiar un nivel record de 65 de milioane de tone în anumiți ani. Astăzi, este imposibil să găsim o alternativă la astfel de volume și să înlocuim produsele noastre. Este imposibil să facem acest lucru chiar și în următorii 3-5 ani”, a spus Vysotsky.
Blocarea porturilor maritime ale Ucrainei din Odesa și Mykolaiv a dus la o scădere cu 15%-20% a exporturilor agricole din Ucraina în comparație cu nivelurile de dinaintea crizei, a spus el, adăugând că a dus deja la o creștere semnificativă a prețurilor și a materialelor, precum și la o penurie de produse agricole la nivel mondial, în special în țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Potrivit acestuia, dacă o astfel de situație persistă încă șase luni, de exemplu, țările din aceste regiuni vor rămâne în principiu fără cereale.
Guvernul ucrainean lucrează pentru a spori exporturile fizice de produse agricole prin rute logistice alternative. După ce porturile Odesa și Mykolaiv au fost blocate, Ucraina a început să exporte prin porturile dunărene Izmail și Reni (regiunea Odesa). În timp ce exporturile lunare de produse agricole ale Ucrainei prin porturile Odesa și Mykolaiv erau de aproximativ 5 milioane de tone înainte de 24 februarie, astăzi țara poate exporta doar aproximativ 500.000 de tone de cereale pe lună, lucru care împiedică Ucraina să primească venituri lunare din export de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.