Ministrul Agriculturii: Planul Național Strategic va fi depus la Comisia Europeană la finalul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie

agricultura, combina, lan de grau sursa foto: Pexels.com

Planul Naţional Strategic (PNS) pentru perioada 2023-2027 va fi depus la Comisia Europeană (CE) la finalul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, cel mai târziu, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

Declarațiile sale vin în contextul în care România împreună cu alte opt state nu au trimis la timp la Bruxelles Planul Național Strategic pentru agricultură din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Prin aceste planuri, țările UE detaliază modul în care vor îndeplini cele nouă obiective la nivelul UE ale PAC reformată, răspunzând în același timp nevoilor fermierilor și comunităților rurale.

„România a schimbat guvernul. Cele nouă state care nu au depus PNS sunt majoritare cele care au schimbat guvernele: Germania, Cehia etc. A existat această îngrijorare ţinând cont de faptul că şi legislaţia europeană subsidiară implementării PAC 2023-2027 nu este finalizată şi ea va fi votată în Parlament la finalul lunii ianuarie şi îmi doresc ca acest document să fie unul transparent, dezbătut cu fermierii şi să răspundă nevoilor. Ce vreau să îi asigur pe fermieri? Că nu există în momentul de faţă niciun risc să pierdem niciun eurocent, nu există nicio problemă în momentul de faţă, pentru că prevederile PNS se vor aplica din 2023 până în 2027 şi nu există aceste probleme. Vom întări colaborarea cu Comisia Europeană, care are la dispoziţie 6 luni de zile pentru evaluarea planurilor strategice şi sunt absolut convins că până la jumătatea anului se vor încheia aceste evaluări ale PNS ale fiecărui stat membru (…). Depunerea PNS se va face la finalul lunii ianuarie – începutul lunii februarie cel mai târziu”, a explicat Chesnoiu, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat dacă a primit o adresă din partea comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, prin care i se solicită să depună cât mai repede PNS la Comisia Europeană.

„Am primit adresa de la Comisia Europeană. Eu pe 17 (ianuarie – n. r.) sunt la Bruxelles şi o să-i înmânez comisarului scrisoarea de răspuns la această solicitare. Evident că trebuie să depunem planul cât mai curând posibil, asta este intenţia noastră, dar niciodată nu voi accepta să trimit la Bruxelles un document atât de important şi strategic cum este PNS pentru perioada 2023-2027 fără să îl discut şi să îl dezbat cu fermierii şi care până la urmă să fie un document util României, fermierilor români şi agriculturii româneşti”, a transmis şeful MADR.

Acesta a afirmat că din momentul preluării mandatului de ministru al Agriculturii nu are altă preocupare decât să identifice soluţii punctuale pentru fermierii români şi să lucreze la elaborarea unui plan strategic, „care să schimbe la 180 de grade viziunea şi dezvoltarea agriculturii româneşti”.

„Am văzut în spaţiul public foarte multe discuţii lansate şi intervenţiile pe care domnul fost comisar Cioloş le-a avut în cadrul unei conferinţe de presă. Poate că ar fi fost mult mai util ca domnul Cioloş să le spună românilor şi fermierilor români de ce exportăm floarea soarelui în Franţa şi importăm ulei. Pentru că este rodul PAC 2014 -2020, care a fost elaborată sub coordonarea dumnealui. Când îşi pune întrebări de ce agricultura României importă produse finite şi exportă materii prime ar trebui să vină în faţa românilor şi să le explice. Eu din 25 noiembrie de când am preluat mandatul de ministru al Agriculturii nu am altă preocupare decât să găsesc şi să identific soluţii punctuale pentru fermierii români, să lucrez la elaborarea unui plan strategic, care să schimbe la 180 de grade viziunea şi rostul şi dezvoltarea agriculturii româneşti. Lucrul acesta nu puteam să îl fac pentru că atunci când am preluat mandatul şi am solicitat PNS în forma intermediară care exista în minister am constatat că este majoritar un copy paste după programul 2014 – 2020. Am fost director general al AFIR şi ştiu foarte bine din practică ce nu a mers bine şi lucrurile acestea trebuie corectate, chiar dacă perioada de depunere (a PNS – n. r.) nu a coincis cu termenul din Regulamentul European”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Adrian Chesnoiu a menţionat că la Consiliul de miniştri din 12 -13 decembrie a ridicat această problemă a perioadei de depunere a PNS, atât în întâlnirea bilaterală cu comisarul european pentru agricultură, cât şi in plenul reunit, unde toate statele şi-au arătat îngrijorarea faţă de acest termen.

Nu în ultimul rând, şeful de la Agricultură a transmis că a dat un ordin ca toţi angajaţii implicaţi în elaborarea PNS să lucreze inclusiv sâmbătă şi duminica dacă este nevoie, astfel încât acesta să fie finalizat până la finele lunii.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *