Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, susține proiectul de modificare a Legii 566/2004 privind Cooperaţia Agricolă, care a iscat deja o serie de reacţii în spaţiul public, transmite Agerpres. Șeful MADR admite că o lege în Parlamentul României este făcută pentru a fi dezbătută şi dacă aceasta nu adună suficiente voturi, nu este adoptată. Acesta a ținut însă să precizeze că nu înţelege atitudinea unor persoane publice care, pe baza unor informaţii false, “încearcă să inducă în eroare opinia publică, fără niciun fel de argument şi fără niciun fel de dovadă”.
Senatul a respins, în data de 14 iunie, cu 71 voturi “pentru”, unu “împotrivă” şi 24 de abţineri proiectul de modificare a Legii 566/2004 privind Cooperaţia Agricolă.
Informaţiile apărute în spaţiul public arătau că, odată cu modificarea acestei legi, ar putea să devină membri cooperatori persoane juridice care au ponderea majoritară a veniturilor din alte sectoare non-agricole.
“O lege în Parlamentul României este făcută pentru a fi dezbătută şi dacă ea nu adună şi nu atrage suficiente voturi pentru a fi adoptată, nu este adoptată. Faptul că unii văd într-un fel lucrurile sau altfel, acesta este până la urmă rezultatul democraţiei, acela al dezbaterii. Modificările acestea au venit ca urmare a cerinţelor unor fermieri, care au spus că vor să integreze în cooperativă şi anumite tipuri de servicii care în mod uzual nu sunt pe destinaţii agricole. Spre exemplu, au venit fermieri şi au spus că vor să facă împreună un service prin care să poată repara utilajele. Ne e mult mai uşor dacă integrăm o astfel de activitate în cooperativă şi deserveşte interesele cooperativei noastre. Să ne înţelegem: asocierea este un act benevol, un act în care mai multe entităţi îşi pun în comun anumite bunuri, anumite servicii, ca să devină mai rezilienţi şi fiecare trebuie să îşi dea acceptul. Dacă sunt cinci fermieri sau o sută de fermieri într-o cooperativă şi nu vor să atragă un membru din exterior, atunci cu siguranţă nu-l vor atrage, pentru că nu vor fi de acord. E de ajuns să citeşti actul normativ, să te duci la bază, să intri pe codurile CAEN, să-ţi dai seama că ceea ce au expus public unii n-are nicio legătură cu realitatea, pentru că ei au luat clasificaţia generală din codul CAEN de la INS şi au zis că vrem să băgăm vânzarea şi repararea de motociclete fără să se mai ducă la clasă şi la codurile CAEN aferente. Dacă această lege nu va avea susţinere necesară, nu va trece. Pentru asta sunt legi: să fie dezbătute. Da, reinterpretarea şi lipsa de cunoaştere a unora mie nu-mi dă încredere că ei merg în direcţia cea bună. O să particip şi personal la dezbaterile din Camera Deputaţilor”, a explicat oficialul MADR.