Ministrul Boloș dă noi semnale pentru tăieri de cheltuieli la stat după ce au scăzut încasările / Scenariile de criză: reducerea numărului de angajați la stat, revizuirea salariilor bugetarilor sau modificarea taxelor și impozitelor

bani lei bancnote Sursa foto Economedia Ilona Andrei (11)

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an poate duce fie la scăderea numărului de bugetari, fie la modificări ale salariilor acestora. El a spus că o decizie finală va fi luată de coaliția de guvernare.

„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în PNRR este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a declarat la Antena 3 Marcel Boloș.

El a mai spus că există și varianta unor modificări ale taxelor și impozitelor: ”avem și varianta în care avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României”.

Declarațiile lui Boloș vin pe fondul creșterii găurii din bugetul de stat. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat săptămâna trecută că în primul trimestru ANAF a avut încasări mai mici cu 4,1 miliarde de lei față de programul asumat.

„Trimestrul unu a venit cu încasări mai mici din partea instituțiilor statului, fiind vorba despre o pierdere care ajunge la peste patru miliarde de lei”, a spus Câciu într-o conferință de presă în care a criticat ANAF.

Ministrul Câciu a mai spus că ”avem prea multe angajări în ultima perioadă”.

„Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și ele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar. Și din acest punct de vedere ele au, după cum știm, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale și trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectoru bugetar”, a mai spus Boloș.

Marcel Boloş a făcut declarații similare joi seara la TVR Info.

”Am spus şi spun şi acum, sunt două variante: ori varianta în care salariile de încadrare se ajustează – şi este limpede că aproape este imposibil să se taie din salarii – şi a doua variantă este de reducere a numărului de personal. Nu trebuie să ne ascundem. Sunt cele două variante şi e un volum de cheltuială foarte mare pe care-l are statul”, a declarat Marcel Boloş la postul de știri al televiziunii publice.

Ministrul a adăugat că această problemă există la toate ministerele: ”Când discutăm de întreg aparatul funcţionăresc şi guvernamental nu discutăm doar de structura ministerelor, ele sunt prea puţine ca şi costuri, nu aici se obţin marile reduceri de cheltuială, cu toate că poate fi loc de mai bine şi se poate îmbunătăţi calitatea serviciilor publice pe care le asigură ministere. Însă această reformă şi acest obiectiv al reformei îl avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, nu este un secret. Nu i-a venit încă timpul cuvenit pentru dezbatere în spaţiul public, dar acestea sunt condiţiile pe care vi le-am menţionat: muncă egală, salariu egal, există acest principiu al echităţii, al nediscriminării, al sustenabilităţii şi al reducerilor de sporuri ale bugetarilor. E o reformă grea şi aceasta”,

Acesta a precizat că angajaţii din sistem ”nu sunt foarte confortabili” cu această chestiune şi aşteaptă proiectul noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi soluţiile propuse pentru sustenabilitatea acestui sistem.

”Ce se întâmplă? În momentul în care noi spunem că cele 20 de miliarde de lei ne lipsesc, semnalul este limpede transmis Comisiei Europene. Aha, deci voi – v-am spus că aveţi probleme de sustenabilitate a finanţelor publice, v-am arătat şi de fiecare dată v-am atenţionat că trebuie să faceţi reformă, ba a salariilor bugetarilor, ba a pensiilor, ba a pensiilor speciale. Este limpede că următorul pas şi următoarea mişcare pe care o va face Comisia va fi aceea de a ne solicita implementarea acestor reforme, pentru că semnalul este transmis de vreme ce tu nu încasezi banii necesari pentru ca să susţii cheltuielile statului, atunci fă reformă pentru ca să le poţi susţine”, mai afirmă ministrul Proiectelor Europene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *