Un nou cămin studenţesc al Universităţii Politehnica din Bucureşti, cu 350 de camere şi dotat cu panouri solare, urmează să fie realizat în 15 luni. Potrivit ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Attila Cseke, investiţia pentru cele 700 de locuri de cazare se ridică la 101,8 milioane lei.
MLPDA, Compania Naţională de Investiţii, SCC Erbaşu şi Universitatea Politehnica din Bucureşti au semnat marţi un protocol de colaborare pentru realizarea proiectului.
“Termenul asumat în procedura de achiziţie publică de către antreprenorul câştigător este 15 luni, dintre care trei luni e termenul de proiectare şi 12 luni este termenul de execuţie. (…) Tot ceea ce înseamnă procedură necesară pentru începerea construcţiei este inclusă în această perioadă de proiectare de trei luni. Este şi o muncă de echipă, unde universitatea va ajuta cu tot ceea ce poate, cu pârghiile, mijloacele necesare. Şi antreprenorul va depune toate demersurile. Eu cred că va fi o echipă câştigătoare şi am toată speranţa că acest lucru se va înfăptui. Practic, până la sfârşitul anului viitor, hai să zicem în primăvara anului 2024, această infrastructură să existe în Regie”, a afirmat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.
Attila Cseke a precizat că proiectul face parte din programul guvernamental de construire de cămine studenţeşti, fiind vorba despre al cincisprezecelea obiectiv care intră în procedura de execuţie a lucrării. El a menţionat că în acest moment 14 cămine studenţeşti incluse în programul guvernamental se află în diferite faze de execuţie. Primul cămin studenţesc finalizat, la Universitatea din Arad, urmează să fie predat în zilele următoare.
“Sunt cinci alte investiţii care sunt în faze avansate de a fi aprobate în şedinţă de Guvern, astfel încât în foarte scurt timp vom ajunge la 20 de astfel de investiţii, iar valoarea acestora – a celor 20 – va creşte la peste 1,2 miliarde de lei”, a indicat el.
Rectorul Universităţii Politehnica, Mihnea Costoiu, a precizat că viitoarea clădire va include, alături de cele 350 de camere, săli de lectură, bucătării, săli de mese, spălătorii. Un număr de 20 de camere vor fi destinate studenţilor cu dizabilităţi. Clădirea va fi una “verde”, cu panouri solare şi faţade eficiente energetic. El a menţionat că universitatea are peste 33.000 de studenţi, dintre care 16.000 cazaţi în complexele studenţeşti Leu şi Regie.
“Este pentru prima oară, după foarte mulţi ani, când Guvernul României decide să investească în universitate, într-un proiect de investiţii destinat studenţilor, ceea ce este extrem de important pentru universitatea noastră şi, în primul rând, pentru studenţi. După foarte mulţi ani de la construirea complexului studenţesc Regie, construcţie care a început în jurul anilor 1960, Guvernul decide să investească într-un obiectiv nou de investiţii.
Universitatea a pornit acum câţiva ani un amplu proces de investiţii, de reabilitare şi de construire din veniturile proprii, având în acest moment în curs de construcţie primul cămin nou după 1980, iar Guvernul României, prin MDLPA şi CNI, a decis să sprijine studenţii din universitatea noastră prin construirea celui de-al doilea cămin nou în universitate”, a spus Costoiu.
Potrivit unui comunicat al UPB transmis luni Agerpres, la demisol se vor afla 51 de locuri de parcare, în timp ce pe terasă vor fi amplasate panouri solare cu ajutorul cărora va fi asigurat necesarul de apă caldă al clădirii. Clădirea va avea demisol, parter şi 10 etaje.