Ministrul Economiei al Germaniei: Țara ar putea intra în recesiune în urma unui embargo energetic rusesc

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Prognoza redusă a guvernului german pentru o creștere de 2,2% în acest an nu presupune un embargo energetic sau blocaj rusesc, iar economia s-ar întoarce în recesiune dacă oricare dintre acestea ar interveni, a declarat miercuri ministrul Economiei Robert Habeck, transmite Reuters.

Ministerul și-a redus miercuri prognoza de creștere pentru 2022 la 2,2% de la 3,6% estimat în ianuarie, deoarece invazia Rusiei în Ucraina, sancțiunile și prețurile ridicate la energie afectează producția. De asemenea, a crescut prognoza de inflație pentru 2022 la 6,1%.

Sprijinul Germaniei pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei au dus la o creștere mai scăzută și previziuni de inflație mai mari, a spus Habeck, spunând într-o conferință de presă: „Trebuie să fim pregătiți să plătim acest preț”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Compania rusă Gazprom a oprit miercuri livrările de gaz către Polonia și Bulgaria din cauza lipsei de plată a rublelor, declanșând un război economic cu Europa ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse pentru invazia Ucrainei de către Moscova.

Habeck a spus că Germania a luat această situație foarte în serios, dar că firmele germane vor continua să plătească pentru gazul rusesc în euro, respectând contractele.

Dependența Germaniei de gazul rusesc a scăzut la 35% din importuri de la 55% înainte de războiul din Ucraina, a adăugat el.

Întrebat dacă Germania ar putea lua în considerare exproprierea unei rafinărie din Schwedt, operată de Rosneft, deținută de stat rusă, care reprezintă toate importurile de petrol rusești rămase ale Germaniei, Habeck a spus: „Ne aflăm într-o situație în care guvernul german trebuie să se adapteze la și pregătiți-vă pentru toate scenariile. La ceea ce este de imaginat, ne gândim și ne pregătim politic”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: