Ministrul Economiei anunță că o companie din Turcia cu afaceri în România este interesată de construirea unui combinat de prelucrare a minereului de la Cupru Min Abrud

Cariera Cupru Min Abrud Sursa foto: siteul companiei CupruMin

Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a vorbit luni la Alba Iulia despre posibila construire a unui combinat de prelucrare a minereului de cupru împreună cu o companie din Turcia. Ministrul nu a pronunțat numele firmei turcești, dar a precizat că în trecut, aceasta a cumpărat acțiunile Moldomin, o altă companie de stat. Astfel, ar fi vorba despre firma turcească Eti Bakir.

El a precizat că au fost deja mai multe întâlniri pe acest subiect. Turcii s-au întâlnit atât cu premierul Marcel Ciolacu, cât și cu reprezentanții Cupru Min Abrud.

„Studiem și nu singuri, împreună cu cei care au cumpărat acțiunile la Moldomin, o companie turcă, ideea de a realiza în România acel combinat.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Nu poate Cupru Min singur, trebuie să fim și să fie o capacitate dimensionată pentru a răspunde nevoilor de a aduce o valoare adăugată minereului de cupru din România.

Din câte știu a și fost o delegație, pentru că m-am întâlnit deja împreună cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și cu alți colegi din Guvern cu compania turcă în ideea de a începe exploatarea și acolo și de a aduce valoare adăugată.

Din câte știu deja reprezentanții companiei turce au fost la Cupru Min pentru a vedea împreună cum putem să facem și acest proiect și eventual să îl demarăm în România.

Trebuie să fie un proiect care să fie rentabil pentru România, pentru că altfel acționarii, adică cetățenii României, trebuie să primească dividend, adică plus valoare” a spus ministrul.

Ideea realizării unui combinat de prelucrare a cuprului este mai veche și este reluată de fiecare guvern.

Firma din Abrud vinde cuprul ca materie primă, industria românească nemaifiind capabilă să îl proceseze. Astfel, în programul de guvernare al PSD, a apărut încă de acum 5 ani promisiunea de ”construire/modernizare a uzinei metalurgice de la Zlatna”.

Fostul ministru al Economiei, Mihai Fifor, într-o vizită în zonă, a promis reluarea activității metalurgice la Zlatna, ignorând faptul că pe locul uzinei de prelucrare din perioada comunistă nu mai exista nimic, la fel cum nu mai existau circuitele de producție care legau exploatările miniere și uzinele de procesare a minereurilor.

Uzina a dispărut acum aproape 20 de ani, sub târnăcoapele căutătorilor de fier vechi, iar de atunci România exportă exclusiv minereu.

Cupru Min SA este una dintre puținele firme deținute de statul român, care are profit în fiecare an, datorită prețului la care a ajuns cuprul pe piețele internaționale.

Este totodată cel mai mare angajator din zona Munților Apuseni și o miză politică, directorii fiind susținuți alternativ de partidele aflate la guvernare.

Eti Bakir AȘ (cumpărat în urmă cu mai mulți ani de Cengiz Holding) este un colos al industriei turcești, cu o istorie de aproape 100 de ani și cu activități în domenii variate, inclusiv în cel al exploatării minereurilor și al prelucrării cuprului.

Camera de Comerț din Istambul a plasat firma între primele 300 de companii ale țării (pe locul 254).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Super tare! Noi am avut un combinat de tratare a minereurilor și i-am lăsat pe alții sa îl pună pe butuci. Asa s-a procedat cu toată industria. Interesant, pana nu demult noi i-am învățat pe turci minerit, acum vin ei sa ne învețe pe noi minerit. Halal conducere.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.