Ministrul Economiei, Radu Miruţă, a afirmat, sâmbătă, că pentru industria de apărare începe să apară “o luminiţă la capătul tunelului”, însă contează foarte mult cum se mişcă România în perioada următoare, transmite Agerpres. Industria de apărare are 15 companii în cadrul Ministerul Economiei, patru dintre ele fac profit, însă 11 au pierderi, şi există riscul ca unele să piardă contracte importante.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Pentru industria de apărare, bucata pe care pot să vi-o spun – eu urmăresc ce se întâmplă acolo, fiindcă sunt din judeţul Gorj şi acolo e Uzina Mecanică Sadu – începe să apară o luminiţă la capătul tunelului. Contează foarte mult cum se mişcă România”, în sensul că la nivelul Uniunii Europene s-a alocat 800 de miliarde de euro pentru reînarmarea ţărilor membre ale UE. Nu s-a stabilit care este formula după care se împarte suma asta către ţări. Fiecare vrea mai mult. Trebuie să existe un mecanism, o regulă, în funcţie de cum te potriveşti pe aceste reguli, primeşti mai mult sau sau mai puţin”, .a declarat, la Prima TV, Radu Miruţă.

Acesta susţine că România ar putea să primească mai mulţi bani din acest program al UE, pentru că are specialişti şi nişte platforme pentru industria de apărare, pe care alte ţări nu le au.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

“Eu sper să avem mai mult decât atât, pentru că România are nişte oameni specialişti în industria de apărare. România are nişte platforme, alte ţări nu au asta. E greu să faci repede o platformă în care să funcţionalizezi instrumente care produc armament. Ar trebui să ne luptăm şi asta o să fie în perioada următoare o provocare, astfel încât în formula Uniunii Europene să conteze ceea ce pe noi ne avantajează, ca să influenţăm la finală un rezultat mai mare înspre noi”, a adăugat el.

Potrivit acestuia industria de apărare are 15 companii în cadrul Ministerul Economiei, patru dintre ele fac profit, însă 11 au pierderi, şi există riscul ca unele să piardă contracte importante.

“Asta înseamnă că patru companii ţin în spate 15. E o debalansare. Este de văzut un pic ce se poate face, să nu mai fie patru la 11, poate să fie şapte la opt. Pe de o parte, am observat, că unele dintre aceste companii care au bani în cont, pierd contracte. Dau un exemplu, vine NATO, vreau trei milioane de cartuşe în trei săptămâni. Fiindcă liniile de producţie sunt foarte vechi cu compania respectivă spun că pot să fac 3 milioane de cartuşe, dar le fac în 9 luni, atâta e viteza cu care lucrez eu, şi se pierde contractul. (…) Dacă situaţia este să n-ai bani să te retehnologizezi e o problemă, abordăm separat. Lipsa banilor e o problemă, însă sunt situaţii cum e uzina mecanică Sadu, care are bani şi ratează contracte pentru că nu-şi tehnologizează nişte linii pentru care are bani să facă asta. Nu pot accepta asta. Undeva este o problemă (…) Dacă văd că tu te zbaţi şi nu reuşeşti, încerc să te ajut, Ministerul de Externe, premier, dar dacă tu te duci doar la serviciu să stai pe telefon, trai pe vătrai, pentru că îţi vine suma de nucleu…. Statul român pentru a-şi menţine industria de apărare şi dacă nu face profit, plăteşte de la bugetul de stat minima funcţionare. E strategic. Însă situaţii de genul în care sunt banii puşi deoparte, linia de producţie e veche, dar nu reuşeşti să foloseşti banii, să-i investeşti, nu vor fi acceptate”, a adăugat şeful de la Economie.

Radu Miruţă a mai susţinut că alocarea unei procent de 5% din PIB pe viitor, până în 2035, pentru apărare este o veste bună pentru industria din România.

“Este o veste foarte bună şi cea mai bună armă este descurajarea. Descurajarea o faci nu doar cu artificii de comunicare şi povesteşti că ai ce nu ai, ci dacă realmente ai. România este a 6-a ţară ca populaţie din Uniunea Europeană, trebuie să aibă capacitatea de a descuraja prin ceea ce produce în ţară. Nu se poate să nu faci asta. În caz critic, nu se ştie când se întâmplă, dacă se întâmplă, nu te poţi baza pe alţii. Şi noi avem o vulnerabilitate cu pulberea. Noi producem nişte lucruri care la rădăcină au ceva ce nu prea e în România. În caz ipotetic, degeaba ai tu instrumentele, dacă nu ai unul dintre componente. E o preocupare să rezolvăm asta şi s-au făcut nişte paşi şi pare că sunt cu un final fericit”, a adăugat Ministrul Economiei, Radu Miruţă.