Guvernul va lansa o nouă schemă de ajutor de stat pentru mediul privat, cu un buget de 300 de milioane de euro pentru anul în curs şi anul viitor, care se va adresa companiilor din domeniul prelucrării. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Florin Spătaru, citat de News.ro. Codurile CAEN pe care trebuie să le aibă companiile eligibile au fost deja publicate, una dintre condiţii fiind ca firmele să fie pe profit sau, dacă au avut dificultăţi financiare în perioada 2020-2021, să poată demonstra bonitatea în baza cifrelor financiare din anii anteriori.
Florin Spătaru a anunţat, joi, la Târgovişte, că de la 1 noiembrie vor fi deschise apelurile pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, ajutoarele fiind alocate din bugetul de stat.
”Suma aprobată prin Hotărârea de Guvern este de 300 de milioane, 150 de milioane de euro în 2022 şi 150 de milioane în 2023. Ne dorim ca această schemă să fie continuată, să fie o schemă multianuală şi să avem un buget suplimentar începând cu 2023. Această schemă de ajutor de stat se adresează industriei prelucrătoare şi, ca să detaliem puţin, aici vorbim de tot ce înseamnă prelucrarea materiilor prime, vorbim de industria farmaceutică, vorbim de producţia de echipamente electrice, industria automotive, industria mobilei, industria textilă, sunt foarte multe sectoare care pot fi incluse în această schemă. Nu avem o sumă maximă, dar avem o sumă minimă; valoarea investiţiei trebuie să fie de minim 3 milioane de euro pentru a putea avea un impact semnificativ în dezvoltarea capacităţilor de producţie”, a afirmat ministrul Economiei, într-o conferinţă de presă.
El a dat detalii privind situaţia companiilor care pot aplica pentru ajutoare acordate prin această schemă.
”Pe pe de altă parte, avem câteva elemente noi în această schemă în criteriile pe care le vom aplica pentru companiile câştigătoare. Promovăm preluarea de companii care în acest moment sunt în insolvenţă sau sunt închise de către un investitor, promovăm zonele defavorizate, cele care sunt incluse în Programul Operaţional Tranziţie Justă şi de asemenea promovăm crearea de plusvaloare. Factorul de multiplicare este un element important în analiza acestor proiecte”, a declarat ministrul Economiei.
El a subliniat că au fost deja publicate în Monitorul Oficiale codurile CAEN pe care trebuie să le aibă companiile eligibile pentru ajutor prin această schemă. O altă condiţie este aceea ca firmele care aplică să fie unele ”profitabile” sau, dacă au fost în dificultate în perioada 2020-2021, să poată ”demonstra bonitatea pe baza rezultatelor financiare din anii anteriori”.