Ministrul Economiei: Trebuie să plătim preţul corect pentru produsele cumpărate şi să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înşelătoare

Florin Spătaru Sursă foto: Florin Spătaru/Facebook

Trebuie să plătim preţul corect pentru produsele cumpărate şi să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înşelătoare, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru, după ce Guvernul a aprobat, miercuri, Hotărârea pentru modificarea şi completarea actului normativ privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare, transmite Agerpres.

„Actul normativ aprobat astăzi vine în completarea măsurilor adoptate deja, pentru a ne asigura că toţi consumatorii sunt protejaţi. Trebuie să plătim preţul corect pentru produsele cumpărate şi să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înşelătoare”, a spus Spătaru.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, proiectul introduce un articol nou în Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 astfel încât orice notificare de reducere a preţului trebuie să indice clar preţul aplicat anterior de comerciant. Preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

De asemenea, sunt menţionate opţiuni de reglementare la nivel naţional în ceea ce priveşte bunurile care sunt susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), reducerile de preţ continue şi bunurile care au fost prezente pe piaţă mai puţin de 30 de zile. Astfel, în cazul primei categorii de produse, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de comerciant în perioada ultimelor zece zile înainte de data aplicării reducerii de preţ, iar pentru produsele prezente pe piaţă mai puţin de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai mic preţ practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piaţă, înainte de data aplicării reducerii de preţ. În plus, dacă reducerea de preţ este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, preţul anterior este considerat preţul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preţ.

Mai mult, au fost stabilite măsuri suplimentare pentru produsele vândute în regim de outlet. Pentru acest tip de vânzare au fost introduse prevederi mai detaliate privind informaţiile destinate consumatorilor legate de reducerile de preţ.

În acelaşi timp, actul normativ introduce o serie de sancţiuni stabilite în funcţie de natura, gravitatea, amploarea şi durata încălcării.

La propunerea Ministerului Economiei, Guvernul a aprobat, în data de 25 mai 2022, Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: