Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că Depogaz Ploieşti a semnat miercuri cu Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA) acordul pentru un grant de aproape 38 milioane euro destinat modernizării infrastructurii sistemului de înmagazinare şi extracţie a gazelor naturale din Depozitul de la Bilciureşti, potrivit unui mesaj transmis pe pagina sa de Facebook, citat de Agerpres.
Ministrul a scris că proiectul „Creşterea capacităţii de extracţie zilnică în cadrul Depozitului Bilciureşti – Modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare gaze naturale” are ca scop creşterea capacităţii de livrare zilnică a gazelor din depozitul Bilciureşti de la 14 milioane Smc/zi la 20 milioane Smc/zi, corelată şi cu o majorare a capacităţii de înmagazinare de 108 milioane Smc/ciclu.
„Este esenţial să creştem capacitatea de înmagazinare şi extracţie pentru a reuşi să ne îndeplinim obiectivul de independenţă şi securitate energetică. Totodată, ne pregătim pentru momentul când vom extrage gazele din Marea Neagră. Vreau să felicit echipa de la Depogaz pentru că au reuşit să obţină acest grant şi le doresc mult succes în finalizarea acestui proiect important şi vital. Da, se poate şi aşa cum am spus există fonduri suficiente pentru a duce la final toate proiectele prin care modernizăm energia din ţara noastră”, a declarat Popescu.
Depogaz transmitea că proiectul constă în dezvoltarea de noi instalaţii de suprafaţă, care vor prelua fluxul suplimentar. Totodată, vor fi modernizate şi finalizate restul instalaţilor existente, prin proiectarea, executarea şi punerea în funcţiune a următoarelor operaţiuni: Colector Butimanu – Bilciureşti cu diametrul de 24″ (DN 600 PN 150); Modernizări în cadrul grupurilor de înmagazinare; Modernizarea sondelor vechi; Baterii separatoare gaze injecţie/extracţie; Modernizare sistem răcire modul M3 Butimanu; Digitalizarea procesului de înmagazinare subterană a gazelor
Valoarea totală a investiţiei este de peste 110,466 milioane euro.
Compania transmitea în comunicatul de presă că implementarea proiectului de la Bilciureşti va contribui la creşterea securităţii aprovizionării şi integrării pieţei, prin creşterea fluxurilor de transport şi diversificarea resurselor de gaze naturale, atât în România, cât şi la nivelul Europei de Sud-Est, precum şi prin asigurarea flexibilităţii în operaţiuni şi servicii de echilibrare a reţelei de gaze naturale.