UPDATE: Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru utilizarea energiei din surse regenerabile/ Ministrul Energiei: Cetățenii vor putea monta panouri fotovoltaice, nu numai în locaţia unde e consumul, ci şi în alte locaţii, dacă locaţia principală nu permite

casa panouri solare fotovoltaice Sursă foto:Pixabay

UPDATE: Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanţa de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum și modificarea unor acte normative, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, prin acest act normativ se completează cadrul legal stabilit prin Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Prin adoptarea ordonanței de urgență se contribuie la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră în modul cel mai rentabil și în conformitate cu propriile circumstanțe ale României, cu mixurile energetice și cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile.

Totodată, prin completarea cadrului legal necesar pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru perioada 2021 – 2030, accelerăm implementarea proiectelor de investiții care se realizează prin finanțarea prevăzută în PNRR – Componenta 6 Energie.

Ce schimbări au fost realizate:

  • norme referitoare la sprijinul financiar pentru energia electrică din surse regenerabile, la autoconsumul acestui tip de energie electrică și la utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul încălzirii și răcirii și în cel al transporturilor;
  • au fost stabilite criterii de durabilitate și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră petnru biocombustibili, biolichide și combustibilii din biomasă;
  • reglementarea criteriilor de durabilitate conform noilor reglementări europene pentru combustibili proveniți din biomasă: stabilirea procedurii de notificare simplă pentru racordările la rețea a instalațiilor, adoptarea pe scară largă a utilizării energiei din surse regenerabile în sectorul transporturilor, prosumatorii și comunitățile de energie din surse regenerabile, utilizarea pe scară largă a energiei din surse regenerabile în sectorul încălzirii și răcirii;

Știrea inițială: Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat că Guvernul va adopta o OUG prin care stabilim măsurile de implementare a unei directive europene ce oferă posibilitatea ca românii să monteze panouri fotovoltaice nu doar în locul unde au consumul, ci şi în alte locuri, urmând să fie făcută „compensarea pe toate locaţiile beneficiarului, cu condiţia să fie acelaşi furnizor şi acelaşi distribuitor”.

„În agenda de astăzi a ședinței de Guvern avem mai multe decizii, una din ele se referă la domeniul energetic. Pe lângă măsurile stabilite la nivelul guvernului, astăzi avem o OUG prin care stabilim măsurile de implementare a unei directive europene. Este vorba de implementarea directivei Red 2, directiva de regenerabil. Practic, prin această directivă se stabilește noul cadru de producere și promovare în România a energiei regenerabile, atât în cadrul energiei electrice, cât și în cadrul energiei termice, precum și în transportul de gaze naturale. Vorbim de transportul de gaze naturale prin facilitarea transportului în amestec a gazelor verzi”, a declarat Virgil Popescu.

Acesta spune că în principal este o ordonanță tehnică, dar un punct foarte important prins în această ordonanță, cu care Guvernul vine în sprijinul tuturor românilor care doresc să își monteze energie regenerabilă, respectiv panouri fotovoltaice pentru autoconsum, prin această ordonanță de urgență, prin această directivă își pot monta panouri fotovoltaice pentru autoconsum, pot deveni prosumer, nu numai în locația unde este consumul, ci și în alte locații, dacă locația principală nu permite, urmând să se facă ulterior compensarea pe toate locațiile beneficiarului, pe toate locațiile prosumatorului, cu condiția să fie același furnizor și același distribuitor.

Practic, într-o arie de distribuție a unui distribuitor de energie electrică, un prosumator poate să își instaleze mai multe centre de producere a energiei electrice pentru autoconsum și beneficiază de energia produsă ori la o locație, ori din mai multe locații, dacă decide acest lucru.

„Practic venim în întâmpinarea cererilor mai multor prosumatori care au venit atât la noi, la Ministerul Energiei, cât și la Parlament. Prin implementarea acestei directive rezolvăm această problemă”, a mai declarat Popescu.

Sursă foto:Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *