Ministrul Energiei: Estimarea conservatoare pentru rezervele din Neptun Deep e de minimum 100 de miliarde de metri cubi. Proiectul înseamnă cel puţin 20 de miliarde de euro bani intraţi în buzunarele românilor

neptun deep, gaze marea neagra, platforma marea neagra, platforma offshore, omv petrom marea neagra, transocean Sursa foto: OMV Petrom

Estimarea conservatoare pentru rezervele din Neptun Deep este de minimum 100 de miliarde de normal metri cubi, ceea ce înseamnă că timp de 10 – 12 ani România îşi va dubla producţia, iar proiectul înseamnă cel puţin 20 de miliarde de euro bani intraţi în buzunarele românilor, în bugetul de stat, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după şedinţa de Guvern, transmite Agerpres.

“Estimarea conservatoare pentru rezervele din Neptun Deep, dar o estimare pe deplin confirmată, este de minimum 100 de miliarde de normal metri cubi, estimarea totală. Acum, gândiţi-vă că România produce şi consumă anual 8 – 9 – 10 miliarde de normal metri cubi. Cam cât producem, atât consumăm. Deci, pe estimarea conservatoare, timp de 10 – 12 ani, ne vom dubla producţia. Dacă rezervele vor fi mai mari, cu atât mai bine. Am mai spus-o, proiectul înseamnă 20 de miliarde de euro pe puţin intraţi în buzunarele românilor, în bugetul de stat, şi este o investiţie de 4 miliarde de euro, e cea mai importantă investiţia din sectorul energetic – 50% OMV Petrom, 50% Romgaz”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, estimările indică faptul că în următorii ani consumul de gaz în România va creşte cu cel puţin 25 – 30%.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Estimăm că în următorii ani consumul de gaz va creşte cu 25-30%, poate puţin mai mult. De ce? Pe de o parte pentru că vizăm să ducem acest gaz românesc în casele românilor – şi există programe de extindere a reţelei de distribuţie prin Anghel Saligny sau prin alte instrumente -, deci, să ducem gazul în localităţile unde nu există reţea la acest moment şi, pe de altă parte, pentru că avem în lucru proiecte mari de producţie de energie electrică – termocentrale pe gaz. Cel mai bun exemplu este la Mintia, e o capacitate foarte mare, va fi cea mai mare centrală pe gaz din Uniunea Europeană, 1.750 de MW. Imaginaţi-vă, mai mult decât centrala de la Cernavodă! Nu mai vorbesc de Iernut, 97% stadiul de execuţie, şi Işalniţa şi Turceni, în perspectivă, încă 1.300 de MW. Toate aceste centrale vor folosi gaz, deci, dacă o să ne dublăm producţia, o creştere de 100%, şi consumul va creşte cu 25 – 30%, atunci vor fi şi cantităţi pentru export. Personal, sper să fie cât mai puţine”, a spus Burduja.

Şeful de la Energie a subliniat că gazul poate fi folosit în economia României, pentru revitalizarea industriei îngrăşămintelor chimice, la fabrici de medicamente sau în alte ramuri unde este necesar.

“Noi trebuie să dăm valoare adăugată acestui gaz. O utilizare este să-l transform în energie electrică şi vinzi energie electrică, inclusiv vecinilor, să depindă ei de noi, nu noi de ei. Dar pot să revitalizez industria îngrăşămintelor chimice şi, aşa cum se ştie, Romgaz analizează preluarea Azomureş. Poţi să faci fabrici de medicamente, poţi să face noi fabrici de ceramică sau alte ramuri unde gazul este important ca materie primă”, a explicat el.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.