Ministrul Energiei spune că hidrocentrala de la Răstolița va fi pusă în funcțiune în acest an. Proiectul a fost contestat de ONG-uri, pentru că ar distruge o parte din Parcul Național Călimani

rastolita hidro Sursa foto: Sebastian Burduja/ Facebook

Hidrocentrala de la Răstolița va fi pusă în funcțiune în acest an, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după o vizită la hidrocentrala Lotru-Ciunget.

Lucările la hidrocentrala de la Răstoliţa pot continua până la finalizarea investiţiei, instanţa dând dreptate Hidroelectrica în legătură cu solicitarea asociaţiilor Declic şi Bankwatch de suspendare a acordului de mediu, după cum a anunţat, vineri, ministrul Energiei.

“Vom finaliza hidrocentralele începute înainte de 1989. Orice ar fi să fie, anul acesta vom pune în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița”, a transmis Burduja, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Proiectul, o investiție de 200 de milioane de euro, este derulat de Hidroelectrica. Răstolița este proiectată la o putere instalată de 35,2 MW și la o producție de energie curată de circa 117 GWh/an.

“Peste 90% din lucrări deja finalizate, inclusiv stația. Mai avem doar cuva lacului și câteva lucrări conexe. Dacă totul merge bine, la vară punem în funcțiune Răstolița”, a sus Burduja.

Protestul ONG-urilor: Proiect gândit în ultimii ani ai regimului comunist și abandonat/ Distruge o parte din Parcul Național Călimani

Comunitatea Declic a protestat împotriva inițiativei miniștrilor Mediului și Energiei, Mircea Fechet și Sebastian Burduja, spunând că aceasta ar da curs “distrugerii iremediabile a unei părți din Parcul Național Călimani”.

“Cei doi închid ochii la încălcarea legii pentru a face loc proiectului hidrocentralei Răstolița. Hidrocentrala este un proiect gândit în ultimii ani ai regimului comunist și abandonat. Între timp, în zonă au fost instituite 43 de arii naturale protejate și un parc național. În acest nou context, continuarea acestui proiect nu este doar o crimă la adresa mediului, dar și o ilegalitate”, a transmis Declic.

,,Realizarea lacului de acumulare ar presupune inundarea, deci distrugerea, unei părți din Parcul Național Călimani. Asta este ilegal, orice ar spune un ministru efemer sau altul. Finalizarea hidrocentralei moștenită de pe vremea comunismului se poate întâmpla doar cu încălcarea legii”, a declarat Antoniu Bumb, reprezentantul Comunității Declic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.