Ministrul Energiei Virgil Popescu a dat miercuri un exemplu cu privire la modul în care poți face economii la energie, spunând că el și-a redus consumul de gaze cu aproape 30% după ce și-a schimbat centrala cu una eficientă, cu recuperarea condensului.
O centrală de gaze în condensație costă, potrivit site-ului unui mare retailer online, de la 2.700 lei în sus, adică mai mult decât un salariu minim brut din România, adică aproape două salarii minime nete.
Ministrul a mai spus că un alt mod de a economisi este schimbarea becurilor cu unele eficiente și schimbarea electrocasnicelor cu unele eficiente energetic. El a precizat și că statul ar trebui să ajute cetățenii să facă aceste schimbări.
„Consumul de energie cel mai vizibil este iluminatul. Evident este loc suficient în România, nu numai în instituțiile publice, să schimbăm becurile, corpurile de iluminat cu corpuri de iluminat eficiente. Ăsta este primul lucru pe care ar trebui să îl facem, nu să stingem lumina să stăm în beznă. Sunt corpuri de iluminat cu eficiență mare care reduc chiar cu peste 50% consumul. Pentru persoanele fizice acasă am recomandat – și aici trebuie să venim în sprijinul lor – schimbarea electrocasnicelor cu electrocasnice eficiente, care au clasă de energie A+, A++, să fie cu „A” în față. Evident și acolo oamenii trebuie ajutați, pentru că nu este ușor să îți schimbi, trebuie să ai banii să schimbi. Apoi la consumul de gaze, pentru cei care au centrală individuală. Eu, personal, mi-am schimbat (centrala, n.r.) înainte de iarna trecută și fac economie cu aproape 30% la consumul de gaz, schimbând doar centrala într-una eficientă, nouă, cu recuperarea condensului. Deci avem posibilitățile acestea. Și să știți că centrala aceea nu era cu mult mai scumpă decât centrala pe care o aveam de acum nouă ani”, a declarat ministrul, după ședința de Guvern.
„Pentru a face economie, primul lucru pe care l-am recomandat este schimbarea becurilor. Ar trebui ca guvernul, prin fondul de mediu, să vină să ajută populația să facă aceste minime investiții”, a spus el.
El a precizat că ministerul lucrează cu asociații din energie pentru a face un clip, care va fi promovat pe televiziuni, pentru a învăța populația despre eficiența energetică și reducerea costurilor.
„La nivelul ministerului lucrăm cu Asociația producătorilor de energie și cu a celor de gaze naturale și vrem să promovăm un clip ca să învățăm oamenii pe toate televiziunile, să înțeleagă ce este eficiența energetică, ce înseamnă reducerea costului”, a spus el.
Ministrul a mai spus că el și-a instalat și panouri fotovoltaice. „Am și panouri fotovoltaice. Dacă cineva poate să îți monteze panouri fotovoltaice, îi recomand cu căldură să facă acest lucru, va vedea o scădere uluitoare a facturii, cel puțin pe perioada de primăvară-toamnă. Factura mea la energie electrică la nivelul locuinței din București este de 120 de lei, pe 150 kWh. Și mi-am schimbat becurile cu LED. (Panourile fotovoltaice, n.r.) au fost luate acum 3 ani și jumătate, chiar 4 și au fost la un preț de 700-800 de euro/kWh”, a precizat ministrul.