Ministrul Finanțelor crede că inflația va scădea mai vizibil din martie / Ținta guvernului este o inflație de o singura cifră până la finalul anului / Inflația din decembrie a fost de 16,4 %

Adrian Câciu Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că în luna martie vom avea o scădere mai vizibilă a inflaţiei. De asemenea, el a menționat că Executivul şi-a propus ca până la finalul acestui an inflaţia să aibă o singură cifră.

Adrian Câciu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, care este politica Guvernului de a reduce inflaţia şi când crede că aceasta va scădea vizibil.

“Inflaţia creşte mai repede decât scade şi e bine să fii atent atunci când începe să crească sau să intervii mai rapid pentru că atunci când scade temperarea ei este una care e de mai lungă durată. Măsuri am luat şi cea mai importantă măsură este aceasta cu reglementarea preţurilor la energie pe o perioadă de doi ani. Acest lucru va permite să nu se mai transmită în preţurile bunurilor şi serviciilor componenta de utilităţi sau de preţuri administrate. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă şi în partea de combustibil şi în zona de producţie alimentară pentru că trebuie să reducem dependenţa de importuri”, a explicat ministrul Finanţelor.

El a afirmat că o scădere mai vizibilă a inflaţiei am putea vedea din luna martie.

“Din perspectiva inflaţiei cred că începând cu luna martie o să avem o scădere mai vizibilă a inflaţiei, e reducere graduală. Am văzut că BNR-ul este optimist în perspectiva abordării inflaţiei cu o singură cifră, respectiv trimestrul trei ceea ce ne-am propus ca şi Guvern este ca până la finalul anului 2023 inflaţia să aibă o singură cifră. Trebuie să acţionăm permament. Nu poţi să spui că ceea ce ai făcut este suficient. Trebuie să acţionezi în totală adaptare pentru că, de exemplu, în februarie vedem care este efectul embargoului asupra petrolului rusesc, să vedem dacă avem un şoc în ceea ce priveşte preţurile de ofertă din zona de livrare cu amănuntul a combustibilului. Vom lua atunci o decizie dacă sunt elemente de intervenţie”, a mai declarat Adrian Câciu.

Săptămâna trecută, Institutul Național de Statistică a anunțat că Preţurile de consum în luna decembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2022 au crescut cu 0,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2022,  comparativ cu luna decembrie 2021, a fost de 16,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 fusese de 16,8%.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *