Ministrul Finanțelor, despre deschiderea de birouri județene la Antifraudă: Va face mai puternic ANAF în combaterea evaziunii fiscale

Marcel Bolos, ministrul Finantelor Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat pentru Economedia că reorganizarea Antifraudei prin înființarea de structuri județene, în cadrul direcțiilor regionale actuale, va face mai puternic ANAF în combaterea evaziunii fiscale. Specialiștii consultați de Economedia și fostul șef al ANAF Gelu Diaconu spun însă că acest proces doar va duce la baronizarea Antifraudei, care „este deja puternic infiltrată politic”.

Ministrul Finanțelor Marcel Bioloș a declarat pentru Economedia că va elabora un cod de integritate și inspectorii care au incidente de integritate vor fi sancționați grav.

„Antifrauda nu se reînființează pentru a relua vechile obiceiuri ale Gărzii Financiare. De altfel în acest context ministerul elaborează un cod de integritate pentru inspectorii fiscali și cei vamali. Vor fi aspru sancționați cei care au incidente de integritate în activitatea pe care o desfășoară. Structurile teritoriale județene ale inspecției antifraudă au un singur scop: de a face mai puternic ANAF în combaterea evaziunii fiscale și în lupta cu activitățile economice ilicite. Nu putem combate activitatea economică ilicită din birouri”, a spus el.

Boloș a precizat că aceste structuri județene vor fi organizate la nivel de județe ca servicii conduse de un inspector șef antifraudă județean. La nivel regional, direcția regională va coordona activitatea structurilor județene.

Ministrul Finanțelor susține că inspectorul șef antifraudă județean va fi numit de către președintele ANAF în urma organizării de concurs.

Context. Guvernul a adoptat în ședința de joi o ordonanță de urgență pentru reorganizarea ANAF, prin care se înființează structuri județene ale Antifraudei, în cadrul direcțiilor regionale actuale, motivând că inspectorii pierd mult timp pe drumul către un anumit județ. Într-adevăr, aceasta este o problemă reală, spun specialiști consultați de Economedia, care au cerut să nu fie numiți. Cu toate acestea, ei avertizează că prin revenirea la structuri județene se revine la modelul Gărzii Financiare, care a fost desființată în anul 2013 din cauză că a avut nenumărate incidente de integritate și era dependentă de factorii de decizie politică județeni. Fostul șef ANAF Gelu Diaconu spune că măsura va duce la „baronizarea Antifraudei”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Spagi mai Babane, nimic mai mult. (stiu si aici ceva dar tac; nu stiu cine vine dupa mine..)

    Oricum, am dat startul !

    (daca auziti ceva suspect de-o celebritate, scrieti si voi ceva de-o coliva) :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *