Ministrul Finanțelor Marcel Boloș afirmă că măsura privind denunțarea evazioniștilor fiscali și recompensarea denunțătorilor „s-a înțeles greșit”, spunând că nu este vorba de „turnători și delaționiști”, ci „este un model american.
„S-a înțeles greșit că ar fi vorba de turnători și delaționiști. Nu este vorba de așa ceva. Este un model american, cu inspirație din modelul german, în care și-au pus în implementare mecanisme de avertizare a integrității fiscale anonime, în care statele au obținut mulți bani. Este exclus și o tâmpenie această chestie cu delațiunea și cu turnătoria”, a spus ministrul.
El a afirmat că este „un instrument extrem de serios pentru ca cei care au astfel de informații”. „Spre exemplu în Grecia poți verifica dacă bonul tău fiscal este emis de către o casă de marcat care este conectată la sistemul electronic național. Sau poți verifica dacă codul de bare al facturii este emis din sistemul electronic e-Factura. Este un mecanism extraordinar care ajută statul și m-aș bucura să îl putem implementa, pentru ca prin toate aceste măsuri să nu se creeze circuite paralele prin care noi, deși implementăm măsura de e-Factură, totuși în paralel sunt circuite prin intermediul cărora se evită sistemul de e-Factură pentru ca apoi să nu se plătească impozitele și taxele datorate bugetului. De la momentul la care avem e-Factura implementată și SAF-T operaționalizat, cu siguranță în următorii ani diminuarea fenomenului de evaziune fiscală se va vedea cu ochiul liber”, a spus el.
Amintim că ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat, la observatornews,că cei care îi denunță pe evazioniștii fiscali ar putea să primească 1% din valoarea fraudei.
„Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, transmite Marcel Boloș.
Potrivit ministrului, românii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parţială pe cartea de muncă sau dacă o firmă nu emite factură fiscală.
Premierul Marcel Ciolacu a reiterat marți Guvernul nu va crește taxele și impozitele și nici nu va introduce altele noi în 2024. Acesta a spus că se caută soluții pentru a reducem impozitarea muncii și să continuăm măsurile de creștere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii și printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătățirea managementului la ANAF și Vămi.