Ministrul Finanțelor, după ce primii bani din PNRR au venit în România: „Reprezintă o urgenţă construcţia unui cadru legal pentru a putea cheltui aceşti bani”

bani euro sursa Comisia Europeana Sursa foto: Comisia Europeană

Guvernul va lucra la elaborarea unei ordonanțe de urgență pentru a stabili circuitele financiare necesare utilizării fondurilor care vin în România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, pe pagina sa de Facebook. Precizarea vine în contextul în care Comisia Europeană a virat joi României 1,8 miliarde de euro drept prefinanțare, echivalentul a 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră în cadrul Facilității pentru recuperare și reziliență

“Alături de construcția bugetului pe 2022, care este principalul efort al momentului pentru echipa de la Ministerul Finanțelor, o altă prioritate este folosirea banilor din PNRR. Deja o primă tranșă de 1,8 miliarde de euro din granturi a intrat în conturile BNR, va urma destul de repede și un avans pentru partea de împrumuturi. De aceea, reprezintă o urgență construcția unui cadru legal pentru a putea cheltui acești bani”, a anunțat noul ministru. Acesta a precizat că Ministerul Finanțelor va lucra împreună cu colegii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene la elaborarea unei ordonanțe de urgență, pentru a stabili circuitele financiare necesare utilizării acestor fonduri.

Au venit primii bani

Comisia Europeană a virat joi României 1,8 miliarde de euro drept prefinanțare, echivalentul a 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră în cadrul Facilității pentru recuperare și reziliență (FRR), arată un comunicat al instituției europene.

Prefinanțarea va contribui la demararea implementării măsurilor de investiții și reforme prezentate în planul de redresare și reziliență al României, afirmă CE.

România urmează să primească 29,2 miliarde de euro în total, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv 14,2 miliarde de euro în granturi și 14,9 miliarde de euro în împrumuturi.

Plata de astăzi urmează implementării recente cu succes a primelor operațiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU. Până la sfârșitul anului, Comisia intenționează să strângă fonduri pe termen lung de până la 80 de miliarde de euro, completate de facturi UE pe termen scurt, pentru a finanța primele plăți planificate către statele membre în cadrul NextGenerationEU.

FRR se află în centrul NextGenerationEU, care va oferi 800 de miliarde de euro (la prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în statele membre. Planul României face parte din răspunsul fără precedent al UE de a ieși mai puternică din criza COVID-19, încurajând tranzițiile verzi și digitale și consolidând reziliența și coeziunea în societățile noastre.

 

Sursa foto: Comisia Europeană

Comentarii

  1. E cam dupa deal ce zici!
    Ce cadru legal?
    Cum adica nu puteti sa-i tineti la rezerva valutara fara sa faceti ceva?
    E asa simplu!
    Nu aveti proiecte!
    Greaua moştenire!
    Despre autostrazi numai de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *