Ministrul Finanțelor estimează că România a încheiat anul 2023 cu un deficit bugetar de sub 5,7% din PIB. Datele finale urmează să fie prezentate în acest început de an

deficit Foto: Dreamstime

România a încheiat anul cu un deficit bugetar de sub 5,7% din PIB, arată ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care a precizat totuși că datele finale nu sunt încă disponibile.

“E un an greu, cu țintă de deficit bugetar asumată, cu angajamente față de Comisia Europeană prin programul de convegență și marele lucru care este benefic pentru investiții, mai ales cele din fonduri UE, este că, cel puțin la nivelul angajamentelor informale cu Comisia Europeană, am reușit să păstrăm ținta de deficit bugetar în parametri asumați”.

„În ținta angajată informal ne-am încadrat. Deficitul bugetar estimat era de 5,9% (conform proiectului de buget). Calculele ne arată că stăm mult mai bine, sub 5,7%”, a spus Boloș, care a menționat că la următoarea conferință de presă va veni cu datele finale.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Trei lucruri vor fi diferite anul acesta față de anul trecut, susține Boloș, pentru a apăra ținta de deficit asumată: intrarea în vigoare a noii legi privind măsurile fiscal-bugetare, lupta pentru combatearea evaziunii fiscale, inclusiv proiectul de lege care așteaptă controlul Curții Constituționale, și partea de venituri din digitalizare.

Bugetul pe anul 2024 s-a construit pe un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei, respectiv 5% din PIB.

Amintim că, începând cu 2020, România, spre deosebire de celelalte state membre ale UE, face obiectul Procedurii de deficit excesiv (PDE). Procedura a fost inițiată în aprilie 2020, fiind determinată de încălcarea limitei de deficit bugetar de 3% în 2019, amintește programul de convergență al guvernului României. Documentul amintește că în iunie 2021, Consiliul UE a emis o recomandare României pentru a pune capăt situației de deficit excesiv până cel târziu în 2024, stabilind țintele de deficit ESA la 8,0% din PIB pentru 2021, 6,2% din PIB pentru 2022, 4,4% din PIB pentru 2023 și 2,9% din PIB pentru 2024. 

În urmă cu o lună, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că nu crede că România se poate angaja la deficit de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), în acest an, dar că nu crede că vom ajunge la peste 6% din PIB.

Deficitul bugetar a ajuns la 4,64% din PIB în primele 11 luni ale anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: