Ministrul Finanțelor: În câțiva ani, o să avem unul dintre cele mai performante sisteme de colectare a impozitelor şi taxelor din regiune / Pachetul digital care cuprinde e-TVA, e-Factură, e-Transport este unul al reformei, nu este pachetul “de degeaba”

Tanczos Barna, ministrul Finanțelor Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Administraţia centrală poate a început prea târziu digitalizarea adevărată în ceea ce priveşte colectarea taxelor şi impozitelor, dar în câţiva ani cu siguranţă o să avem unul dintre cele mai performante sisteme de colectare din regiune, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, transmite Agerpres.

“Cea mai la îndemână soluţie de colectare a impozitelor şi a taxelor este conformarea voluntară. Ceea ce poate oferi digitalizarea, un element aproape imposibil de oferit de orice altceva, este această bază de date, un avantaj pentru cei corecţi, pentru că ceilalţi care ar încerca să eludeze legea nu vor avea un avantaj competitiv. Digitalizarea ajută administraţia fiscală să identifice contribuitorii, plătitorii de taxe, să colecteze taxele, să ofere sisteme care nu deranjează acel plătitor de taxe corect, care lună de lună îşi plăteşte dările în mod corect, dar şi să focuseze controlul pe cei care încearcă să eludeze legea, care încearcă să nu respecte regulile foarte clare din acest punct de vedere. Administraţia centrală poate a început prea târziu digitalizarea adevărată în ceea ce priveşte colectarea taxelor, dar este un proces care merge înainte cu o viteză bună şi în câţiva ani cu siguranţă o să avem unul dintre cele mai performante sisteme de colectare a impozitelor şi taxelor din regiune. Acest PNRR, care a oferit foarte multă finanţare pentru trecerea la o digitalizare adevărată, cu siguranţă va reforma complet, va aduce acea evoluţie necesară din administraţia fiscală”, a spus ministrul.

El a adăugat că pachetul digital care cuprinde e-TVA, e-Factură, e-Transport este unul al reformei în colectare fiscală.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Cu siguranţă cu toţii aţi auzit în ultima perioadă de e-TVA, de e-Factură, de e-Transport, de SAF-T, de acele sisteme informatice. Nu sunt de acord cu cel care a spus că este pachetul “de degeaba”. Nu este pachetul “de degeaba”, este pachetul de reformă a colectării fiscale, acel pachet care revoluţionează practic tot ce înseamnă ANAF şi digitalizarea Ministerului Finanţelor”, a menţionat oficialul.

Potrivit sursei citate, Inteligenţa Artificială oferă, astăzi, foarte multe soluţii pentru instituţii, inclusiv din domeniul financiar.

“O întrebare ar fi ce se întâmplă dacă Inteligenţa Artificială ar comite o nelegalitate, oferă date care n-ar trebui să fie luate, oferă date unor persoane care n-ar trebui să aibă acces la acele date. Poate fi trasă la răspundere penală Inteligenţa Artificială? Nu ştiu răspunsul, recunosc, dar cu siguranţă această evoluţie incredibilă a Inteligenţei Artificiale, a digitalizării, această nouă eră ridică întrebări care, astăzi, poate n-au încă răspuns, dar oferă şi foarte multe soluţii pentru instituţii. Din şirul de soluţii trebuie să alegem şi noi soluţiile care sunt cele mai bune pentru instituţiile din domeniul financiar. De exemplu, Ministerul Finanţelor împreună cu ANAF avem obligaţia să profităm pe deplin de această evoluţie a secolului 21, să oferim aceleaşi soluţii pe care le pot oferi companiile private în ceea ce priveşte serviciile publice. În acelaşi timp, să dezvoltăm instituţiile din punct de vedere informatic, digitalizare, astfel încât să creştem”, a menţionat Tanczos Barna. ICI Bucureşti organizează, în perioada 8 – 11 aprilie, la Palatul Parlamentului, o nouă ediţie a evenimentului Digital Innovation Summit Bucharest (DISB).

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.