Ministrul Finanțelor: Revenirea la vechile reguli fiscale europene nu este realistă

Adrian Câciu Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Revenirea la vechile reguli fiscale europene nu este realistă, fiind nevoie de o nouă abordare, a transmis marți ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, într-o întâlnire la Bruxelles cu omologul său ceh, Zbynìk Stanjura, în marja reuniunilor Consiliului ECOFIN și Eurogrup în format extins.

Cehia va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru al acestui an, iar ministrul ceh al Finanțelor a dat asigurări că ajungerea la un compromis pe tema guvernanței economice europene va fi una dintre prioritățile mandatului său.

Cei doi miniștri au convenit că revenirea la vechile reguli fiscale europene nu este realistă, fiind nevoie de o nouă abordare care să mențină plafonul maxim de 3% pentru deficitul bugetar. În același timp, eventualele soluții de compromis ar trebui să se aplice unitar, pentru toate statele membre, arată Ministerul Finanțelor într-un comunicat de presă.

„România susține asigurarea flexibilitãții pentru investiții, inclusiv în ceea ce privește principalele provocãri cu care ne confruntăm în materie de securitate și de crizã energetică. Din acest punct de vedere, salutăm angajamentul Cehiei de a trata prioritar reforma regulilor fiscale pe perioada Președinției Consiliului UE, cu asigurarea unui echilibru între viteza procesului și calitatea rezultatului negocierilor. Într-un context critic din punct de vedere geopolitic, dar și marcat de provocările creșterilor prețurilor la energie, a inflației sau a perspectivei producerii unor blocaje în lanțurile de aprovizionare, reforma adecvată a regulilor fiscale din Pactul de Stabilitate și Creștere poate duce la revigorarea investițiilor necesare pe piața energiei și în domeniul apărării. Din acest punct de vedere, criza prețurilor la energie poate fi atenuată și cuajutorul reformei Pactului de Stabilitate și Creștere”, a subliniat, în cadrul discuției, ministrul Adrian Câciu.

Comisia Europeană a lansat anul trecut în octombrie un apel pentru consultări în vederea reformării reglementărilor fiscale ale UE, în contextul în care numeroase state afirmă că regulile europene care impun un deficit bugetar de maxim 3% din Produsul Intern Brut și o datorie de 60% din PIB sunt prea stricte.

Discuțiile dintre cei doi miniștri ai Finanțelor au vizat și evoluțiile pe alte dosare importante precum revizuirea Directivei privind Impozitarea Energiei (ETD) sau pachetul ”Fit for 55”, propus de Comisia Europeanã în 2021. În același timp, ministrul Adrian Câciu a asigurat sprijinul României pentru implementarea priorităților Cehiei pe perioada Președinției Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului 2022.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *