Tarifele impuse de administraţia Trump au creat o situaţie fără precedent, dar Comisia Europeană trebuie să negocieze cu SUA, în cele 90 de zile, iar România să lucreze la măsuri de tip „plasă de siguranţă” pentru industria auto şi alte industrii care pot fi afectate de noile taxe vamale, a scris, sâmbătă, pe propria pagină de Facebook, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
„Efectele tarifelor comerciale şi finanţarea apărării sunt principalele subiecte despre care am discutat în aceste zile la Varşovia, la reuniunea informală a miniştrilor finanţelor din UE (ECOFIN). Tarifele impuse de administraţia Trump au creat o situaţie fără precedent, iar Comisia Europeană şi statele-membre au făcut exact ce trebuie: au dat dovadă de calm şi au rămas unite. Este aproape imposibil să estimăm astăzi consecinţele acestui război comercial. Cu siguranţă pot fi – şi vor fi – şi efecte negative, dar sunt mulţi specialişti care prevăd şi posibile efecte pozitive pe plan economic, chiar şi un efect pozitiv în privinţa evoluţiei inflaţiei în Uniunea Europeană. Ce trebuie să facem în continuare: Comisia să negocieze cu SUA în cele 90 de zile, iar România să lucreze la măsurile de tip ”plasă de siguranţă” pentru industria auto şi alte industrii care pot fi afectate de noile taxe vamale”, a subliniat ministrul de resort.
Potrivit oficialului, în cadrul reuniunii din capitala Poloniei, acesta a abordat subiecte legate atât de noul pachet de finanţare pentru industria de apărare din Uniunea Europeană, cât şi de finanţarea achiziţiilor în domeniul înzestrării armatelor statelor-membre.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Pentru România, ambele sunt esenţiale: pe lângă obligaţiile de înzestrare, nu putem să ratăm această oportunitate de dezvoltare industrială, cu efecte pozitive atât în domeniul fiscal-bugetar, cât şi în cel al ocupării forţei de muncă”, a menţionat Tanczos Barna.
Analiză „la cald”. Ce impact vor avea taxele vamale americane pentru România?