Ministrul Finanțelor susține că România încasează, în prezent, peste două miliarde de lei din redevenţe

bani, lei, finante, financiar, deficit bugetar Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

România încasează, în prezent, peste două miliarde de lei din redevenţe, din care cel mai mult 1,2 miliarde de lei, din exploatarea de gaze naturale, conform datelor prezentate, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, de către ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, citat de Agerpres.

„În momentul de faţă, încasăm două miliarde şi 336 de lei din redevenţe. Recunosc, noi am pus acolo acel procent care s-a convenit în Coaliţie, de indexare cu inflaţia, dar tot în proiectul de Ordonanţă am menţionat că trebuie respectate clauzele de stabilitate ale licenţelor de exploatare şi dacă clauza de stabilitate spune că această redevenţă rămâne constantă până la sfârşitul perioadei pentru care a fost acordată licenţa, nu prea putem să facem nimic. Dar la momentul la care acea perioadă a expirat, noua redevenţă îi ia locul. Ca să aveţi o imagine completă şi corectă, noi încasăm 400 de milioane de lei din redevenţa petrolieră pentru trei milioane de tone de ţiţei care care se extrag, încasăm 1,2 miliarde de lei pentru 8,8 miliarde metri cubi de gaze naturale şi încasăm 336 de milioane de lei pentru 36 de substanţe minerale pentru care avem acordate licenţe. Însumaţi-le să vedeţi cât obţine statul român de pe urma exploatării bogăţiilor, solului, subsolului şi a tot ne-a dat Dumnezeu”, a menţionat Boloş.

Conform unui proiect de Ordonanţă de Guvern publicat, pe 4 octombrie, pe site-ul Ministerului Finanţelor, taxele, tarifele şi redevenţele din domeniul petrolier şi minier vor fi indexate anual cu rata inflaţiei aferente anului anterior plăţii acestora.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De asemenea, actul normativ prevede că redevenţele pentru terenurile concesionate potrivit legii de către Agenţia Domeniilor Statului, în calitate de administrator al terenurilor proprietate publică a statului, pe bază de contract de concesiune, se indexează cu indicele preţului de consum pe anul 2022, dacă nu este prevăzut astfel prin contractele încheiate potrivit legii. Termenul de plată pentru redevenţele actualizate este până la data de 31 decembrie 2024.

În plus, redevenţele datorate pentru terenurile concesionate în baza legii se indexează anual cu indicele preţului de consum anual, până la data de 30 iunie a fiecărui an calendaristic pentru anul anterior dacă nu este prevăzut astfel prin contractele încheiate potrivit legii. ADS este mandatată să ia toate măsurile legale ce se impun.

În ceea ce priveşte redevenţa pentru apele geotermale, aceasta va reveni la cota iniţială de 5% din valoarea producţiei miniere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.