Ministrul Finanțelor vorbește despre revenirea la împărțirea contribuțiilor între angajator și angajat

Adrian Câciu Sursa foto: Facebook/Adrian Câciu

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a dat de înțeles, joi, că se gândește la împărțirea, din nou, a sarcinii fiscale între angajator și angajat, după ce „revoluția fiscală” realizată de PSD în 2018 a mutat toate contribuțiile sociale la angajat.

„Avem în programul de guvernare scăderea taxării muncii, dar dacă începem să fim prea emotivi în zona aceasta… Haideți să aibă statul capital. Scăderea taxării muncii poate să însemne de exemplu să nu mai fie contribuții la același nivel. Poate fi împărțită între angajator și angajat (…) Poate chiar o contribuție mai mică. Pe de altă parte, poate chiar și la contribuția de pensii. La fel, împărțirea sarcinii fiscale între angajator și angajat. Acum, ea cade toată pe angajat”, sunt câteva dintre scenariile înaintate de ministrul Adrian Câciu, care nu a dat mai multe detalii.

Dialogul dintre ministrul Adrian Câciu și reporter:

Adrian Câciu: Evident, avem în programul de guvernare scăderea taxării muncii, dar dacă începem să fim prea emotivi în zona aceasta și să nu ne vedem…

Reporter: Ce înseamnă scăderea taxării muncii mai exact?

Adrian Câciu: Scăderea taxării muncii poate să însemne, de exemplu, să nu mai fie contribuții la același nivel.

Reporter: La sănătate spuneați că deja avem un deficit foarte mare…

Adrian Câciu: Da, dar poate fi împărțită între angajator și angajat.

Reporter: Cine ar mai putea plăti contribuții la sănătate?

Adrian Câciu: Uitați-vă la lista de excepții, sunt destul de multe.

Reporter: Spuneți-ne dumneavoastră.

Adrian Câciu: Nu asta e problema. Problema e cum așezi sarcina fiscală. V-am dat un exemplu, la angajator și angajat, împărțirea sarcinii fiscale poate cu o contribuție chiar mai mică. Pe de altă parte, la contribuția de pensii, iar la fel, împărțirea sarcinii fiscale între angajator și angajat. Pentru că în momentul ăsta, toată sarcina fiscală cade pe angajat.

Reporter: Da, dar dacă s-ar muta tot…

Adrian Câciu: Asta vreau să vă zic, poate nu trebuie să fie 25%, poate să fie 20%, poate putem să ne asumăm o altă abordare pe ce înseamnă sustenabilitatea sistemului de pensii.

„Revoluția fiscală” ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 a mutat toate contribuțiile sociale, respectiv CAS și CASS, la angajat. Anterior, contribuțiile erau împărțite: un angajat plătea contribuții de 16,5% din salariul brut, iar angajatorul plătea 23% (fiecare plătea câte o fracție din CAS și CASS), în timp ce impozitul pe venit era de 16%, existând și alte contribuții, precum cea de șomaj. Din 2018, angajatul plătește singur 35%, CAS și CASS, iar angajatorul plătește o contribuție nouă, numită asigurătorie pentru muncă, de 2,25%, în timp ce impozitul pe venit a scăzut la 10%. Întreaga mișcare a fost o modalitate a Guvernului PSD de atunci de a afirma că a majorat salariile cu 25%. De fapt, prin mutarea contribuțiilor, s-a majorat doar salariul brut, printr-o mișcare contabilă, în timp ce salariul net a rămas aproximativ la fel.

Sursa foto: Facebook/Adrian Câciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *