Pieţele alimentare din întreaga lume trebuie să rămână deschise, fără restricţii la export, în special după ce conflictul din Ucraina a provocat o creştere a preţurilor şi o diminuare a livrărilor, a declarat vineri ministrul german al Agriculturii, Cem Oezdemir, transmite Agerpres, citând Reuters.
“Pieţele trebuie să rămână deschise”, a spus Cem Oezdemir pentru postul de televiziune ZDF.
O criză alimentară mondială, declanşată de invadarea Ucrainei de către Rusia, s-a agravat săptămâna aceasta după ce o serie de ţări producătoare au anunţat restricţii la exporturile de alimente, în încercarea de a păstra produsele alimentare în interiorul graniţelor.
“Trebuie să ne asigurăm că cerealele sunt disponibile corect şi la preţuri accesibile”, a precizat Cem Oezdemir.
Importatorii de cereale din întreaga lume au fost loviţi de o creştere a preţurilor, după o încetare bruscă a exporturilor de cereale ale Ucrainei şi o limitare drastică a exporturilor Rusiei, după ce conflictul din Ucraina a dus la închiderea porturilor din Marea Neagră.
Cotaţia grâului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani în contextul în care Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grâu şi sunt de asemenea importanţi furnizori de uleiuri alimentare.
Oezdemir s-a declarat îngrijorat de impactul creşterii preţurilor şi livrărilor limitate asupra celor mai sărace ţări ale lumii, inclusiv în ceea ce priveşte distribuirea de alimente în cadrul Programului Alimentar Mondial (PAM). “Multe ţări depind de livrările din Rusia şi Ucraina. În cazul Programului Alimentar Mondial, dependenţa este şi mai mare, cu 50% din livrări provenind din cele două ţări”, a spus Oezdemir.
Declaraţiile lui Cem Oezdemir vin în contextul în care Germania va găzdui vineri o reuniune virtuală a miniştrilor Agriculturii din ţările G7 pentru a discuta impactul invadării Ucrainei de către Rusia asupra securităţii alimentare mondiale şi modul cum pot fi stabilizate cel mai bine pieţele de alimente.