Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a declarat că conturile Blue Air au fost blocate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) din cauza datoriei de 28 milioane de lei la bugetul AFM. Acesta spune că Blue Air este în procedură de executare silită de foarte mult timp și cere companiei să reia imediat zborurile, însă nu anunță ridicarea propririi de conturi. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că AFM a blocat conturile Blue Air și „urmează să aibă loc o discuție pentru a debloca această decizie pentru a nu bloca în aeroporturi 3.000 de oameni”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
”Conturile au fost blocate de către Administraţia pentru Fondul de Mediu, datorită faptului că compania Blue Air are datorii de peste 28 de milioane de lei, datorii la bugetul AFM. Este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat, conform legii, la recuperarea acestei creanţe”, a declarat ministrul Mediului, într-o declarație de presă.
Acesta spune că decizia de sa suspenda conturile nu este justificabilă. „Blue Air să își onoreze obligațiile de către călători, bugetul de stat. Să se adreseze AFM pentru a rezolva problema pe cale legală. Blocarea conturilor nu justifică suspendarea imediată a zborurilor”.
„Subliniez încă o dată că această blocare a conturilor nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor. Ministerul Transporturilor, prin licenţa pe care a emis-o, nu a condiţionat niciodată activitatea acestei companii în acest fel şi nu le-a dat dreptul niciodată să facă o asemenea suspendare a tuturor zborurilor. Solicit companiei Blue Air să se adreseze imediat AFM şi să rezolve pe cale legală acest diferend şi solicit, de asemenea, să reia imediat toate zborurile şi să îşi onoreze obligaţiile faţă de călători”, a mai declarat ministrul.
Compania aeriană Blue Air a anunță că va suspenda toate zborurile din România până pe 12 septemrbie, din cauza faptului că toate conturile i-au fost blocate de către Ministerul Mediului.
Compania Blue Air Aviation înregistrează o obligație fiscală la bugetul Fondului pentru Mediu, în valoare de peste 28,7 milioane lei. Suma este reprezentată de neîndeplinirea obligației de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES) aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021. În cazul companiei Blue Air, este vorba despre 54.230 de certificate. Termenul pentru restituirea certificatelor GES a expirat în luna mai 2022.
Având în vedere neplata obligației fiscale, chiar și după comunicări repetate, apeluri și somații transmise către companie, fără ca acestea să se concretizeze în vreun fel, Administrația Fondului Pentru Mediu (AFM) a fost nevoită să pună în aplicare legislația în vigoare, prin emiterea titlului executoriu conform Codului de procedură fiscală.