Ministrul Mediului anunță că 23 de hectare de plajă vor fi date în folosinţă la Eforie

extindere plaje eforie Fotografii: EPMC/ Van Oord, Facebook

23 de hectare de plajă vor fi date în folosinţă la Eforie, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet la recepţia a două noi perimetre de plajă, la Eforie, informează News.ro.

“Mă aflu astăzi într-o vizită de lucru în judeţul Constanţa şi încep la Eforie participând la recepţia a două perimetre de plajă, la terminarea lucrărilor. Discutăm de o plajă care în anii trecuţi nici măcar nu a existat. Atât în spatele meu, cât şi în faţă, marea ajungea aproape până în dig, iar astăzi putem spune că aproximativ 23 de hectare de plajă vor fi date în folosinţă. Asta va însemna, fără îndoială, nu doar beneficii de mediu, dar şi un mare beneficiu pentru activitatea economică şi turistică a judeţului Constanţa şi a localităţii Eforie”, a declarat ministrul Mediului.

El a precizat că de la Eforie va merge la Agigea.
“La Agigea voi merge la alte lucrări de refacere a plajelor, încă 1,3 hectare vom recepţiona şi acolo, o recepţie parţială, e adevărat. Spun eu că lucrurile avansează aşa cum trebuie”, a explicat Mircea Fechet.
El a adăugat că în cursul zilei de miercuri va avea întâniri cu oamenii din turism din judeţul Constanţa.
“Pe parcursul zilei voi avea întâlniri atât cu instituţiile deconcentrate din Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, cât şi cu Organizaţiile de Management a Destinaţiei, organizaţiile de turism, cu care vreau să mă consult pentru că  după această parte mai grea, spun eu, de refacerea plajelor, urmează a le da în folosinţă, urmează să fie închiriate şi, bineînţeles, cetăţenii să se bucure de acestea”, a mai transmis Mircea Fechet. Reprezentantul firmei care a realizat lucrările de la Eforie, Marius Stamat, a relatat că în timpul derulării proiectuluia fost identificată o epavă, pentru care s-a cerut o cercetare arheologică extinsă, iar în zona de nord a lucrărilor a fost identificat habitatul pentru un tip de scoică

“Lotul Eforie are o lungime totală de 5,7 kilometri. Astăzi discutăm doar de două celule de plajă, ultimele înnisipate. Celula de plajă pe care ne aflăm cu o lungime de 1,1 kilometri şi o altă celulă de plajă în care au fost făcute lucrări de mediu, practic de prezervare a unui ecosistem marin cu o deschidere de 700 de metri. S-au construit şapte diguri, în total s-au folosit 1,4 milioane de tone de piatră şi trei milioane de metri cubi de nisip,  conducând la un proiect capabil să reziste următorii 50 de ani împotriva eroziunii costiere”, a afirmat Marius Stamat.

“În cadrul proiectului a fost identificată o epavă, pentru care s-a cerut o cercetare arheologică extinsă. S-a făcut. Şi a doua problemă, să-i spunem, dar rezolvată a fost cea despre care discutam, acel habitat pentru un tip de scoică aflat în zona de nord a proiectului. În cazul scoicilor, acestea au fost colectate de pe fundul mării, din nisip, practic ele se îngroapă în nisip, a fost colectat substratul în care trăiesc, depozitat separat, s-a făcut înnisiparea, lucrarea de protecţie costieră, ulterior, habitatul lor original, nisipul original a fost adus şi pus în strat final şi readuse scoicile în habitatul lor original”, a spus Stamat, despre provocările întâlnite pe parcursul lucrărilor.

Ministrul Mediului a mai declarat că îşi doreşte ca aceste plaje noi să fie date în folosinţă începând cu acest sezon estival

“Cu colegii de la Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral şi cu reprezentanţii ANAR-ului vom găsi soluţii legale pentru ca aceste plaje să poată fi date în folosinţă începând cu acest sezon. Nu ne dorim să le facem doar ca să ne uităm la ele”, a mai afirmat Mircea Fechet.

El a mai anunţat că îşi doreşte ca închirierea unei suprafeţe de plajă să se facă pentru o perioadă mai mare de timp.

“Este foarte adevărat că o predictibilitate şi o perioadă mai lungă probabil că asigură şi un plan de afaceri pentru un operator, mai bine făcut şi probabil şi nişte servicii mai bune la nişte costuri mai rezonabile. Acum n-aş vrea să intru în discuţii legate de calitatea serviciilor sau de costul şezlongului pe litoralul românesc, pentru că nu e nici locul, nici momentul, dar după ce discut cu organizaţiile la Prefectură, probabil că putem să avem şi această discuţie. Opinia mea, şi am discutat şi cu domnul ministru Oprea, opinia mea este că ar trebui să avem predictibilitate, că ar trebui să avem stabilitate. Eu cred că un agent economic, odată ce dobândeşte în urma unei licitaţii publice un perimetru de plajă ar trebui să ştie că un număr suficient de ani cât să-şi poată amortiza investiţiile, nu e tulburat de nimeni, nu-i măreşte nimeni preţul pentru a putea să ofere  serviciile pe care le aşteptăm cu toţii”, a afirmat ministrul Mediului.
Mircea Fechet a fost prezent miercuri, la recepţiile la terminarea lucrărilor pentru Lotul 4 – Agigea şi Lotul 5 – Eforie.

Fotografii: EPMC/ Van Oord, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *