Ministrul Mircea Fechet a anunţat vineri, la Moineşti, lansarea Programului de finanţare pentru eficienţă energetică în clădiri publice. Potrivit ministrului, în maxim 60 de zile de la data trimiterii ghidului la Monitorul Oficial, se vor putea încărca proiecte de finanţare, şi vor avea un buget de 451 milioane de lei şi o supracontractare de 200%, ceea ce înseamnă că vor putea primi proiecte de aproximativ 1 miliard de lei pentru a le finanţa de eficientizare energetică, scrie News.ro.
El a mai arătat că finanţarea este în proporţie de 100%, iar primăriile nu trebuie să aloce niciun ban din bugetul propriu. „Fiecare leu cheltuit în eficientizarea energetică a clădirilor publice, aduce 3 lei la terminarea investiţiilor, la bugetul de stat”, a subliniat ministrul Fechet.
Potrivit Ministerului Mediului, Ghidul de finanţare privind Programul pentru creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial, anunţul fiined făcut de ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, aflat în vizită de lucru în judeţul Bacău.
„Aş vrea să dau câteva detalii importante din acest ghid: în maxim 60 de zile de la data trimiterii ghidului la Monitorul Oficial, se vor putea încărca proiecte de finanţare, vom avea un buget de 451 milioane de lei şi o supracontractare de 200%, ceea ce înseamnă că vom putea primi proiecte de aproximativ 1 miliard de lei pentru a le finanţa de eficientizare energetică. Scopul programului este acela ca la sfârşitul lunii, facturile la energie să fie mai mici, ne propunem o reducere de cel puţin 35% a acestor facturi. Desigur, acest lucru înseamnă mai puţină poluare, mai puţini combustibili fosili folosiţi pentru încălzire şi un aer mai curat pentru fiecare dintre noi”, a subliniat demnitarul.
Ministerul precizează care sunt categoriile de solicitanţi eligibili în cadrul Programului de finanţare pentru eficienţă energetică în clădiri publice: unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş, municipiu, judeţ; subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti, definite conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare; instituţiile publice din subordinea/în coordonarea autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale; cluburile sportive de drept public şi COSR, aşa cum sunt definite de Legea nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, pentru baze sportive de drept public aflate în administrarea, concesiune sau folosinţa acestora; unităţile publice centrale şi/sau teritoriale cu atribuţii specifice în domeniul apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a proprietăţii publice şi private, asigurarea ordinii publice, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, protecţia civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă a populaţiei şi bunurilor.
În plus, au fost introduse două noi categorii de solicitanţi eligibili: cluburile sportive de drept public şi Comitetul Olimpic Sportiv Român, precum şi unităţile publice centrale şi/sau teritoriale cu atribuţii specifice în domeniul apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a proprietăţii publice şi private, asigurarea ordinii publice, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale; protecţia civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă a populaţiei şi bunurilor.
„Ceea ce este foarte important şi reprezintă particularitatea acestui program, este faptul că nu doar şcolile şi grădiniţele vor putea participa. Practic, orice clădire publică, că e vorba despre dispensare, săli de sport sau spitale şi alte astfel de clădiri publice ar putea fi finanţate pe acest program. Vorbesc în primul rând de şcoli pentru că au cel mai mare consum de energie, statistic vorbind, fiecare şcoală din România consuma 354 KW pe fiecare metru pătrat din suprafaţa şcolii, pe an, faţă de 200-250 Kw cât consumă alte tipuri de clădiri publice. Mai mult de un sfert din cele 7000 de şcoli şi grădiniţe din România, încă se încălzesc cu sobe. Este foarte important faptul că finanţarea este în proporţie de 100%, primăriile nu trebuie să aloce niciun ban din bugetul propriu. Fiecare leu cheltuit în eficientizarea energetică a clădirilor publice, aduce 3 lei la terminarea investiţiilor, la bugetul de stat”, a menţionat ministrul Mircea Fechet.
Ministerul mai afirmă că în cadrul unei sesiuni de finanţare, suma maximă care poate fi acordată unui solicitant, prin una sau mai multe cereri de finanţare, este: 6.000.000 lei pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori inclusiv;12.000.000 lei pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 locuitori; 16.000.000 lei pentru oraşe şi pentru solicitanţii prevăzuţi la art. 8 alin. (1) lit. d) şi e) din ghidul de finanţare; 28.000.000 lei pentru consilii judeţene; 28.000.000 lei pentru municipiul de rang 0; 28.000.000 lei pentru municipii de rang I; 20.000.000 lei pentru municipii de rang II; 24.000.000 lei pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti.
Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.
Concret, prin acest program se finanţează: dotarea instituţiilor cu centrale termice, dar şi înlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de încălzire cu unele mai performante, tâmplărie cu geam termopan, izolaţie termică faţade şi terase, sisteme de încălzire a apei care utilizeaza energia solară, panouri fotovoltaice, schimbarea corpurilor de iluminat, instalarea de senzori de mişcare, sisteme moderne si eficiente de monitorizare a energiei, sisteme de ventilaţie şi climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor şi altele.
„Am ales să facem lansarea la Moineşti, pentru că avem aici foarte multe exemple de bună practică în ceea ce priveşte eficientizarea energetică a şcolilor şi a grădiniţelor, şi, în general, la capitolul atrageri fonduri europene”, a mai spus ministrul Mircea Fechet, cu ocazia lansării Programului de finanţare pentru eficienţă energetică în clădiri publice.
La eveniment au fost prezenţi, de asemenea, Narcis Jitaru, subprefectul judeţului Bacău, Valentin Vieru, primarul municipiului Moineşti şi alte oficialităţi.