Ministrul Mediului, după întâlnirea cu șefii Romsilva: “Solicitarea mea a fost ca toate bonusurile să fie tăiate”

ROMSILVA

Toate bonusurile acordate în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva trebuie tăiate, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la finalul întâlnirii cu conducerea Romsilva, transmite Agerpres.

“Solicitarea mea a fost ca toate bonusurile să fie tăiate. Eu cred că fiecare leu pe care îl primeşti în cont trebuie să fie un leu muncit, indiferent dacă iei 100.000 de euro sau dacă iei 5.000 de euro. Cred că nu există niciun motiv pentru care, în 2025, o persoană să primească în cont alţi bani decât cei ce i se cuvin ca urmare a salariului. Din acest motiv, suntem obligaţi să modificăm Legea privind statutul silvicultorilor, iar acest proces a demarat deja în interiorul ministerului. În paralel, am dispus conducerii executive să renegocieze contractul colectiv de muncă, lucru extrem de complicat, şi să elimine toate aceste bonusuri. În 2025 nu vreau să văd niciun ordin de plată în dreptul căruia să scrie bonus la pensionare sau bonus cu altă ocazie. Nu propun să tai tichetele de masă sau să mă apuc să intru în nişte detalii ce nu au un impact financiar major asupra Regiei. Cred că putem evalua fiecare astfel de spor şi cred că putem singuri să ne dăm seama, fără a fi silvicultori sau economişti, dacă un anumit spor e de bun simţ sau nu e pentru nişte condiţii periculoase de muncă, pentru nişte condiţii vătămătoare. Sporurile nu le-a inventat Romsilva. Cred că, dincolo de prevederile temporare ale Ordonanţei-trenuleţ, trebuie modificată Legea statutului personalului silvic şi din lege trebuie scoase toate aceste sporuri”, a declarat Fechet.

Potrivit ministrului de resort, în anul 2024, au fost plătite ca prime şi sporuri aproximativ 178 de milioane de lei, cel puţin 10% din valoarea totală a cheltuielilor cu salarizarea în Romsilva, bugetate la 1,8 miliarde de lei.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Doar prin eliminarea acestor sporuri, avem o economie de 10% la costurile cu salariile, ceea ce, în opinia mea, poate să însemne un procent semnificativ (…) Aş mai adăuga faptul că am constatat că pentru aceeaşi muncă în Regia Naţională a Pădurilor, indiferent dacă eşti director sau şofer, poţi să fii plătit cu un salariu foarte diferit, în funcţie de judeţul în care te afli şi în funcţie de modul în care conducerea judeţeană a ales să aplice prevederile contractului colectiv de muncă(…) O altă problemă despre care s-a discutat mult şi s-a făcut puţin este legată de modul în care pădurarul şi vinde şi administrează masa lemnoasă. Şi aici, în interiorul Regiei, trebuie să continuăm tot acest proces în care separăm cele două activităţi. Nu e firesc ca cine se îngrijeşte de pădure să facă şi activitate comercială. Cred că e un moment foarte bun să folosim acest moment în care reorganizăm Regia. Aş reaminti inclusiv faptul că, în baza Codului silvic actual, nu vor mai exista directori puşi pe viaţă cum sunt astăzi. Nu vor mai exista şefi de Ocol puşi pe viaţă, cum sunt astăzi. Vor avea un contract de mandat, vor avea maxim două mandate, vor da examen la fiecare 5 ani şi în baza unor indicatori foarte bine stabiliţi”, a menţionat şeful de la Mediu.

În viziunea ministrului Mediului, reforma RNP – Romsilva trebuie să fie profundă şi “să ajungă până la celula de bază a Regiei”.

În ceea ce priveşte cuantumul salariului încasat de către directorul general al Romsilva, Marius-Dan Siiulescu, Mircea Fechet a transmis că “pentru o structură naţională, în situaţia în care este astăzi Regia, e un salariu disproporţionat de mare”.

“În legătură cu salariul directorului general, am avut la rândul meu discuţii şi nu e un secret că i-am reproşat acest lucru. Mie mi se pare că 44.000 lei, dacă reţin, cuantumul brut al acestui salariu pe lună, fără să îl compar cu salariul meu sau cu salariul altui demnitar, pentru o structură naţională, în situaţia în care este astăzi Regia, e un salariu disproporţionat de mare. Aceasta este opinia mea şi asta e ceea ce i-am comunicat şi personal”, a declarat oficialul.

Sindicaliștii cer oprirea “denigrării Romsilva”

Pe de altă parte, reprezentanții sindicatului au transmis în cursul dimineții de miercuri o scrisoare deschisă în care cer oprirea “denigrării Romsilva”

“Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, organizație sindicală și profesională reprezentativă conform Legii dialogului social pentru sectorul silvic din România și pentru unitatea Regia Națională a Pădurilor, care reunește în prezent peste 15000 de membri de sindicat ce lucrează nemijlocit în activitatea de administrare a pădurilor proprietate de stat, în cadrul Romsilva, în ocoale de regim și ocoale silvice private, asistă cu îngrijorare zilele acestea la atacul mediatic fără precedent declanșat în mod tendențios în mass-media și pe rețelele sociale de către ministrul liberal al Mediului, Apelor și Pădurilor, împotriva Romsilva, regie autonomă de interes naţional, aflată sub autoritatea statului, care funcționează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară, dar și împotriva sindicatelor”, au transmis aceștia.

“Noi, “pădurarii”, cum ne numiți cu ironie, dorim să vă transmitem că suntem mai mult decât revoltați de declarațiile dumneavoastră iresponsabile, care ne-au creat serioase prejudicii de imagine, periclitând autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și alimentând dezbinarea socială, care din păcate este tot mai prezentă în societatea românească”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Aceștia spun că, înainte de orice discuție despre reorganizare, ar trebui ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor “să respecte legea și să numească, prin concurs transparent, o conducere stabilă la Romsilva și nu provizorate, în disprețul legii”.

Sindicaliștii au transmis un punct de vedere referitor la modul cum au fost prezentate de Ministrul Mediului anumite drepturi din Contractul Colectiv de Muncă:

“1. Statutul Personalului Silvic, care este o lege adoptată cu unanimitate de voturi de Parlamentul României, cu susținerea asumată de toate cele trei partide politice aflate astăzi la guvernare, votată inclusiv de ministrul liberal al mediului de la vremea respectivă, prevede acordarea de către angajator a unor gratificații cu ocazia pensionării, amendament introdus expres în lege de către un deputat liberal, în cadrul dezbaterilor din comisia de specialitate a Camerei Deputaților.

2. Acordarea acestor drepturi se face conform Bugetului anual de venituri și cheltuieli al Romsilva, care se aprobă prin Hotărâre a Guvernului, semnată de Ministrul mediului, Ministrul muncii, Ministrul finanțelor publice și de Prim-Ministrul României”.

Sindicaliștii spun că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva încheie anul financiar 2024 pe profit.

“Dacă sunteți cu adevărat preocupat de soarta Regiei Naționale a Pădurilor, noi ”pădurarii” solicităm Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor să aducă în discuție, la modul cel mai obiectiv, care sunt adevăratele provocări cu care se confruntă administratorul pădurilor statului, așa cum au fost prezentate de Federația Sindicatelor Silva, care a ridicat aceste probleme la toate întâlnirile avute cu dumneavoastră, atât în anul 2023, cât și în 2024, iar în acest sens, vă putem pune la dispoziție documentele oficial transmise și înregistrate la minister”, se mai arată în scrisoarea deschisă, care trece în revistă o serie de probleme.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.